(Ne)tušené souvislosti začínají u vápna a písku

Bečov – Z čeho jsou postaveny hrady a zámky, když existují už staletí, co je to dynchéř nebo jak se ve středověku míchala malta, se mohou dozvědět účastníci komentovaných technologických prohlídek z nového cyklu Národního památkového ústavu. Projekt nazvaný (Ne)tušené souvislosti začíná na hradu a zámku Bečov o tomto víkendu, tedy 18. a 19. června.

Upozornit návštěvníky netradiční formou na význam a hodnotu památky jako stavby z unikátních historických stavebních materiálů, přiblížit možnosti a technologie záchrany těchto materiálů a současně i představit probíhající projekty rekonstrukce a obnovy těchto památek, popisuje NPÚ cíl a smysl technologických prohlídek.

První série na téma „dobrodružství vápna a písku“ se uskuteční v běžně nepřístupných prostorách Horního hradu Státního hradu a zámku Bečov, vždy o jednom víkendu v měsících červnu, červenci a srpnu 2011; přesněji 18. a 19. června, 9. a 10. července a 6. a 7. srpna, se začátky od 10, 12, 14 a 16 hodin.

Součástí prohlídky je i představení projektu Hrad Bečov - projekt konzervace a prezentace, který obdržel nejvyšší ocenění v oblasti evropské památkové péče, Cenu evropské unie pro kulturní dědictví  - Europa Nostra 2010. Účastníci si také budou moci některé postupy vyzkoušet v technologické minidílně nebo si prohlídnout fasádu hradu z lešení.

Počet návštěvníků prohlídky je omezen, proto je nutné si termín rezervovat. Podrobnosti najdete na stránkách Národního památkového ústavu nebo hradu Bečov, kde jsou uvedeny i informace k fotografické soutěži O čem vypráví omítky.