Lichtenštejnský palác protančí pět nocí

Praha – Opět po roce se otevírá magický divadelní amfiteátr na nádvoří Lichtenštejnského paláce na Malé Straně pro současný tanečně-divadelní projekt Dance Open Air. Obsáhne pět letních nocí od úterý 21. do soboty 25. června vždy od 21:30. V programu volné inscenační přehlídky se letos představí v samostatných programech pět komorních souborů. Je to další šance pro tvůrce, inscenátory, tanečníky i producenty ukázat v atraktivním prostředí nejnovější plody současného tanečního divadla – nádvoří Lichtenštejnského paláce unese jak intimní postmoderní výpovědi, tak poctivý baletní showbussiness.

V úterý 21. června zahájí konzervatoř Taneční centrum Praha a její Balet Praha Junior nejúspěšnějšími jednoaktovkami poslední sezony „Pozdravy z Mirabell“ Attily Egerháziho (Maďarsko), „Pět nebeských sól“ Lidie Wos (Švédsko), „Underground“ Samuela Delvaux (Belgie). Domácí choreografickou školu zastupuje „Navždy“ Vlasty Schneiderové, Lacrimosa Pavly Königsmarkové a výjimečnou studentskou práci Look Forvard. Večer završí – pro TCP trochu netypicky - zimní část folklorní fresky Václava Trojana „Zlatá brána“. 

Ve středu 22. června provede Pražský komorní balet dvě díla své umělecké šéfky Lucie Holánkové, kterou k choreografii „Divocí koně“ inspiroval Jaromír Nohavica a „Mátový čaj“ – což je koláž ze skladeb Hany Hegerové, vokální skupiny „4TET“ a Amona Tobina. Na závěr soubor nastudoval novinku u nás již známého mladého umělce Jacka Przybylowicze „Pár krátkých sekvencí“ – hudba Marain Marais.

Ve čtvrtek 23. června vystoupí liberecký balet s celovečerním titulem „Periférie“. Nová umělecká šéfka Alena Pešková zpracovala baletní libreto podle známé divadelní hry Františka Langera. Originální hudbu vytvořil pro tuto příležitost Martin Němec.

V pátek 24. června vystoupí další juniorský soubor: Bohemia Balet Taneční konzervatoře hl. m. Prahy. Soubor připravil pro milovníky romantické klasiky „Markytánku“ Arthura Saint –Léona a „Motýla“ Marie Taglioni, klasiku 20. století reprezentuje fragment z „Gajané“ Niny Ansimové a současný tanec dvě díla současných českých choreografek Bohemian Rapsody Lucie Holánkové a Českou suitu Kateřiny Dedkové – Frankové.

V sobotu 25. června se představí Jihočeský balet dvěma díly svého uměleckého šéfa Attily Egerháziho, který z domácí maďarské scény přivezl Stravinského „Ptáka Ohniváka“ a nově – již v Českých Budějovicích - se nechal inspirovat Ravelovým „Bolerem“. Novinkou je i letošní premiéra Václava Kuneše „Neen-ya“ na hudbu slavné Niny Simone.

  • Balet Praha Junior / Pozdravy z Mirabell zdroj: Balet Praha http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2656/265576.jpg
  • Pražský komorní balet / Divocí koně zdroj: Pražský komorní balet http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2656/265575.jpg
  • Jihočeský balet / Pták Ohnivák zdroj: Jihočeské divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2656/265578.jpg