Pýcha a předsudek jako detektivka

Londýn - Populární britská detektivkářka P. D. Jamesová svou novou knihou uspokojí milovníky detektivních záhad i ctitele románů Jane Austenové. V jejím posledním díle, které se brzy objeví v anglických knihkupectvích, jsou totiž hlavními hrdiny postavy z románu Pýcha a předsudek. Záhadnou smrt bude řešit pan Darcy i jeho choť Elizabeth.

Phyllis Dorothy Jamesová, kterou kritici někdy označují za následovnici Agathy Christie, je autorkou dvacítky detektivních románů. Proslavila se zejména kriminálními příběhy, v nichž záhady řeší anglicky noblesní superintendant Adam Dalgliesh.

Román nazvaný Death at Pemberley (Smrt v Pemberley) založila jedenadevadesátiletá Jamesová na půdorysu románu Pýcha a předsudek a využila postavy, které stvořila Jane Austenová. V detektivce tak přijíždí na panství v Pemberley, kde žijí manželé Darcyovi, Elizabethina sestra Lydia Wickhamová. Oznámením, že její manžel byl zavražděn, pak spustí lavinu vyšetřování.

P. D. Jamesová: „Musím se Jane Austenové omluvit za to, že jsem její milovanou Elizabeth zapletla do vyšetřování vraždy. Ale spojení mých dvou vášní - pro romány Jane Austenové a pro psaní detektivek - mne moc těšilo, a doufám, že bude těšit i čtenáře.“

Román Pýcha a předsudek poprvé vyšel v roce 1813 a Jamesová není zdaleka první autorkou, která jej využívá při svém psaní. Nejrůznějších „coververzí“ Jane Austenové existují desítky - v poslední době vyšla například parodie Setha Grahame-Smithe nazvaná Pride And Prejudice And Zombies (Pýcha a předsudek a zombies), jejíž zfilmování připravuje Hollywood.