Banksy - chráněný graffiti writer

Londýn - Graffiti a street art patří k řadě světových velkoměst, Londýn není výjimkou. Zatímco většina „kreseb“ je považována stále za vandalství, výtvarně vydařená díla majitelé objektů i úřady mnohdy toletují, dokonce i chrání. Jako v případě děl tajemného a už světově proslulého Banksyho.

Graffiti jsou v Londýně v centru i na okrajích, ale nejvíc jich je na severu v Camdenu nebo Islingtonu a hlavně na východě ve čtvrtích Shoreditch, Hackney, Bethnal Green a v okolí Brick Lane. Rohy, zákoutí, průjezdy a zdi pod viadukty pokrývají různé typy žánru - tradiční, přímo stříkané brutální graffiti, ale také obrazy vytvořené přes šablony či nalepené na zeď.

Zdi se průběžně mění podle toho, jak majitelé či radnice graffiti likvidují nebo přetírají a na jejich místě se objevují další. Jedním z mála míst, kde jsou trpěné a kde se vytvářejí za bílého dne, je nepoužívaný tunel pod nádražím Waterloo. V roce 2008 Banksy proměnil nevábný tunel na tři dny v galerii graffiti. I když z původní „výstavy“ mnoho nezbylo, stěny tunelu jsou dosud od chodníku po klenbu pokryty stále se měnícími obrazy, které jsou oblíbeným cílem fotografujících turistů.

Ale graffiti začala veřejnost a úřady přijímat i jinde v Londýně. Hlavním měřítkem se zdá být jejich umístění a hlavně kreativita. Zatímco běžné pestrobarevné graffiti a tagy jsou považovány stále vesměs za vandalství či vizuální smog, oblibu si získaly výtvarně zajímavé a nápadité obrazy. Prostě ve stylu Banksyho, který dostal street art do galerií a aukčních síní. Jeho obrazy přes šablony měly ohromný vliv na street art, který přestal být vnímán jen jako vandalství.

Paradoxně je tak možné v Londýně vidět čety čistící pomalované zdi, zatímco o kus dál jsou jiná graffiti pod plexisklovou deskou. Nejčastěji jsou takto chráněná právě díla Banksyho, která se v aukčních síních prodávají za desetitisíce dolarů.

„Rozhodujeme se, co zachováme. Některá díla jsou velmi atraktivní. Necháváme Banksyho, to jsou velmi umělecké věci,“ tvrdí islingtonský radní Kenny Wilks. Podobně hovoří i konzervativní radní v Camdenu Chris Knight, který si postěžoval, že vandalové tagy přemalovali „obraz ve stylu Banksyho, který osvěžoval nudnou část zdi“.

Když v červnu objevil v Camdenu Banksyho nový obraz, majitel domu nad ním instaloval bezpečnostní kameru a přikryl ho plexisklem. A obraz chlapce vypouštějícího bublinu s nápisem Tox (přezdívka dalšího, nyní obžalovaného streetartového umělce), nabízí zájemcům za 4000 liber (113 000 korun).