Krutá nevěra - Vilhelmová a Jiráček figurkami vetřelců

Jedna nenápadná obálka může zásadně změnit život. O tom už se v prvním díle triptychu Vetřelci a lovci přesvědčila zdravotní sestřička Věra Podlipná (Simona Stašová), tentokrát se „paraziti“ nastěhovali do života mladého manželského páru. Proč? Jen tak pro zábavu… Film Krutá nevěra uvádí ČT1 dnes ve 20:00.

Všechny části triptychu natočil režisér Filip Renč podle scénáře Josefa Klímy, který se při psaní nechal inspirovat těžko postihnutelnou kriminalitou, s níž se setkal při své práci novináře. Narazil na případy obětí, jejichž životy se pokoušeli manipulovat neviditelní „vetřelci“.

V prvním díle si vyhlédli poměrně snadný terč – starší bezdětnou ženu Věru Podlipnou (Simona Stašová), která zdědila nepoužívanou továrnu. Se záměrem budovu sice zchátralou, ale pořád milionové hodnoty získat nasadili do života nic netušící ženy „syna“ (Jaromír Nosek), jehož existenci potvrzovaly i úřední záznamy. Co je psáno, je dáno, takže v případě její smrti, které hodlali pomoct, by se jediným dědicem stal právě on.

Krutá nevěra / Václav Jiráček a Tatiana Vilhelmová
Zdroj: ČT/Jef Kratochvil

Zoufalé ženě, která se marně snažila úřady i policii přesvědčit, že její údajný syn je Zrozen bez porodu, jak zní i název filmu, pomohl až soukromý detektiv Zahálka (Juraj Kukura). Bývalý policista se v jejím životě objevoval a zase tajemně mizel, aniž by měla šanci se o něm něco víc dozvědět. Opět zničehonic ji kontaktuje při vyšetřování dalšího případu – Věra totiž pracuje jako sestřička na psychiatrii, kde je hospitalizována mladá žena, která se podobně jako kdysi ona stala obětí „vetřelců“. Sice zcela jiných, ale podobně manipulujících a bezohledných.

Jana Roubalová (Tatiana Vilhelmová) je herečka, více než na nové role se ale v současnosti těší na své první dítě, které čeká s manželem Petrem (Václav Jiráček). Poměrně spokojený život jí ale naruší a naprosto obrátí vzhůru nohama obálka s fotografiemi, na nichž je Petr zachycen s cizí ženou v situaci, ve které by se zadaný muž a nastávající otec neměl octnout.

Petr se své mimomanželské uklouznutí nijak zapírat nepokouší, šlo by to v konfrontaci s choulostivými snímky ostatně dost těžko, přesvědčuje ale Janu, že se stal obětí čísi hry. Ta mu takové vysvětlení nevěří a poté, co pod tlakem stresu potratí, se naprosto zhroutí. Rozpad vztahu, ač na něm nese nemalou část viny, a ztrátu dítěte neunese ani Petr…

V té chvíli se do rodinné tragédie vkládá detektiv Zahálka a na jeho popud i Věra Podlipná. Zahálka na rozdíl od Jany Petrovým řečem o pasti, do které se nechal vlákat, věří. Za odeslanými fotografiemi stojí čtveřice lidí, jedním z nich je i manželka vlivného a do ledačeho namočeného podnikatele Tichého (Michal Dlouhý) Markéta (Gabriela Štefanová).

Ona a její tři kamarádi (Luboš Veselý, Iva Frühlingová, Michal Slaný) se s obětmi své hry seznamují na erotických chatech a fotografie, které pak pořídí na schůzce s nimi, využívají buď pro vydírání, tedy finanční přilepšenou, nebo jimi jen tak pro zábavu ničí rodinný život dotyčného. Zahálka se snaží Janu přesvědčit, že je třeba viníky rozpadu jejího života potrestat, i když k tomu, aby jejich činy byly postihnutelné, je třeba použít jejich vlastní zbraně.

Že je někdy potřeba si kvůli dosažení spravedlnosti pošpinit ruce, je vyzněním tohoto příběhu. Ostatně ani všechny oběti – na rozdíl od snímku Zrozen bez porodu – nejsou tentokrát bez viny, přestože tak kruté klepnutí přes prsty za přešlap si nezaslouží. Klíma v tomto díle opět zpracoval příběh s reálným základem. „Chtěl jsem ho kdysi točit do pořadu Na vlastní oči,“ prozradil v rozhovoru pro Film 2012. „Chtěl jsem mezi lidi nastrčit volavku se skrytou kamerou a ukázat ten mechanismus zevnitř. Ta žena, která zaplatila rozpadem osobního vztahu, z toho ale nakonec vycouvala.“

Stejně jako v prvním filmu zůstává Zahálka i v Kruté nevěře jakýmsi tichým společníkem, který chodí tam, kam policie nemůže. Na policisty, konkrétně na kriminalistu, jehož hraje ve všech dílech Jiří Dvořák, se obrátí až ve chvíli, kdy už lovení „vetřelci“ spadli do své vlastní jámy. Proč zůstává ve stínu, objasní více třetí díl triptychu s názvem Užij si se psem. Na ten si ale diváci musí počkat do 29. ledna.

Krutá nevěra - 2. díl triptychu Vetřelci a lovci. Režie: Filip Renč. Scénář: Josef Klíma. Kamera: Karel Fairaisl. Střih: Jan Matlach. Hrají: Simona Stašová, Juraj Kukura, Jiří Dvořák, Tatiana Vilhelmová, Václav Jiráček, Gabriela Štefanová, Michal Dlouhý, Iva Frühlingová, Luboš Veselý, Michal Slaný. Film vznikl v brněnském studiu ČT.