Kolekce Kupkových děl obohatí expozici na Kampě

Praha – Nová díla Františka Kupky ze své sbírky představila dnes v Praze mecenáška umění Meda Mládková. Rané práce na papíře a několik obrazů doplní expozici Musea Kampa. Čtyři desítky děl světoznámého umělce koupila Mládková v USA od historičky umění, která díla získala přímo od autora. Na tiskové konferenci uvedla, že Nadace Jana a Medy Mládkových kolekci zakoupila za 500 000 dolarů (zhruba deset milionů korun).

„Na dvě pětiny sumy, tedy 200 tisíc dolarů, poskytl nadaci půjčku ředitel vítkovických železáren Jan Světlík, 40 tisíc dolarů půjčila paní Mládková a přibližně polovinu dala nadace,“ řekl novinářům ministr spravedlnosti a člen správní rady nadace Jiří Pospíšil.

Kupkova díla dnes přivezl krátce po osmé hodině ranní na letiště v pražských Kbelích vládní speciál, ve kterém se vracel z návštěvy Spojených států ministr obrany Alexandr Vondra. Mládková díla koupila od Lilli Lonngren Andersové, která působila jako asistentka ředitele newyorského Muzea moderního umění Alfreda Barra. Ten Kupku již v roce 1936 vyzdvihl jako zakladatele abstraktního malířství, později jeho díla pro muzeum i zakoupil.

Právě tomu podle Mládkové předcházel kontakt Andersové s Kupkou, která za ním jela do francouzského Puteaux a několik měsíců strávila ve společnosti slavného malíře. Kupka v Puteaux zemřel v roce 1957. Výrazného odborného zhodnocení díla se však nedožil, historici umění jeho význam objevují až od 60. let.

Americká historička umění měla podle Mládkové několik nabídek na odkoupení Kupkovy kolekce. Rozhodla se, když se dozvěděla, že máme tolik jiných jeho děl, uvedla Mládková. Zda se nově získaná díla jen zařadí do stálé expozice, nebo se pro ně uspořádá zvláštní výstava, ještě není zřejmé.

Obraz Františka Kupky
Zdroj: ČT24

Soubor, který Mládková nyní zakoupila, obsahuje Kupkova díla z jeho počátků, kdy se ještě věnoval figurální malbě, a také rané abstraktní věci. Důležitý je obraz tančící dívky v zahradě z roku 1906, který později malíře vedl k abstraktnímu projevu. První taková díla - Dvoubarevnou fugu a Teplou chromatiku - Kupka vystavil v roce 1912 na Podzimním salonu v Paříži.

„Význam souboru, který zahrnuje tři olejomalby a čtyřicet prací na papíře, spočívá hlavně v tom, že doplní soubor, který už se nachází ve sbírkách Musea Kampa,“ vyzdvihl expert na výtvarné umění Michal Šimek.

Kolekce Kupkových děl uložená v Museu Kampa čítá s dnešním přírůstkem na 250 děl. Jsou to především práce na papíře - kresby a studie k pozdějším velkým plátnům, a také 12 obrazů. Mezi nimi je třeba Katedrála z roku 1912 nebo Teplá chromatika z téhož roku, ten patří mezi díla, jež Kupka vystavil právě před sto lety v Paříži na Podzimním salonu a jimiž se poprvé veřejně prezentoval jako abstraktní malíř. Vývojově významné jsou studie k Vertikálním plánům (1912-1913).

Obrazů s tímto názvem je několik, Vertikální plány I vlastní Národní muzeum moderního umění v Paříži, Vertikální plány III má ve své sbírce Národní galerie v Praze (NG) a Vertikální plány modré a červené do loňského roku platily za nejdráže prodaný Kupkův obraz v zahraničí. V roce 1998 se prodal v New Yorku za 18 milionů korun, loni se ale v Londýně prodal za přibližně 36 milionů korun Kupkův obraz Pohyb, spolu s aukční přirážkou a daní cena činí v přepočtu kolem 43 milionů korun.

Dosavadním tuzemským aukčním rekordem je Kupkův obraz Élévation (Výšky) IV. V roce 2007 se prodal za 22,1 milionu korun bez aukční přirážky. V dubnu se ale bude v Praze dražit obraz Tvar modré z roku 1913 s vyvolávací cenou 45 milionů korun. Obraz patří podle odborníků mezi nejlepší díla z Waldesovy sbírky. Tu potomci Kupkova mecenáše Jindřicha Waldese restituovali z NG a před několika lety prodali v aukcích. NG tehdy zpět za 100 milionů korun ta nejlepší díla odkoupila.

Vydáno pod