Cena Astrid Lindgrenové patří Nizozemci Kuijerovi

Stockholm - Nizozemský spisovatel Guus Kuijer dnes získal švédskou cenu nesoucí jméno slavné pohádkářky Astrid Lindgrenové. Komise Kuijera vybrala proto, že ve svém díle dokáže se srdečností a humorem vylíčit velké životní problémy. Letos se o cenu ucházelo 168 kandidátů z 66 zemí, byla mezi nimi i česká ilustrátorka Renáta Fučíková.

„Úcta k dětem je v jeho díle patrná stejně jako odmítání netolerance a utlačování. Kuijer kombinuje vážná témata a bystrý přístup s vřelostí, jemným humorem a neotřelými fantaziemi,“ uvedla komise ve zdůvodnění, proč letos vybrala nizozemského autora. Cenu si převezme na slavnostní ceremonii 28. května ve Stockholmu.

Devětašedesátiletý Kuijer dosud napsal více než 30 knih. Na poli dětské literatury o sobě dal poprvé vědět v roce 1975. Za své dílo, které bylo přeloženo do více než deseti jazyků, získal v minulosti řadu ocenění nejen v Nizozemsku, ale například také v Německu.

Mezi jeho nejznámější počiny patří například kniha Het boek van alle dingen (Kniha všech věcí) nebo série o jedenáctileté dívce Polleke, podle které byl v roce 2003 natočen stejnojmenný film.

Cenu založila v roce 2002 švédská vláda na počest světoznámé autorky Pipi Dlouhé punčochy a řady dalších literárních i filmových děl pro děti Astrid Lindgrenové. Ta v tomto roce zemřela ve věku 94 let. Cenou mají být každoročně odměněni jednotlivci, organizace či instituce snažící se vést děti k četbě knih. K literárnímu ocenění patří finanční prémie ve výši pět milionů švédských korun (téměř 14 milionů korun), což z něj činí jedno z nejlépe dotovaných ocenění za literaturu pro děti a mládež na světě.