Současný tanec odráží současnost

Praha - Osmnáctý ročník festivalu českého současného tance a pohybového divadla se uskuteční 13.–16. dubna na pražských divadelních scénách - v divadle Ponec, Alfred ve dvoře, Teatru NoD, Studiu ALTA. Festival představí opět výběr těch nejlepších tanečních inscenací uplynulého roku. Letošní ročník kromě pestrého hlavního programu, který zahrnuje 12 tanečních projektů, nabídne také bohatý doprovodný program.

Přehlídka zahrnuje mladé talenty i zavedená jména. Festival zahájí 13. dubna od 18.30 site-specific představení Lenky Bartůňkové Lágrima, které se uskuteční v okolí divadla Ponec, následovat bude vernisáž fotografií tanečně divadelního fotografa Vojtěcha Brtnického. Zájemci se dále mohou těšit na tanečně-divadelní inscenaci Muži od choreografky, performerky a režisérky Adély Laštovkové jako i na sobotní after party s kapelou ZRNÍ, která se uskuteční po představení VerTeDance Kolik váží vaše touha? v divadle Ponec. 

„Festival je kratší, ale zároveň obsáhlejší. Zkrátili jsme ho na čtyři dny, ale začínáme už brzy odpoledne. Reagujeme tak na evropské trendy a věříme, že takto hustě koncentrovaný program umocní festivalovou atmosféru,“ řekla ředitelka České taneční platformy Kateřina Višinská. 

Dále budou na programu inscenace Jana Komárka, taneční skupiny ME-SA, Nanohach, Pražského komorního baletu či Spitfire Company, Barbory Látalové taneční představení Margaretha vypravuje. Festival zakončí Monika Rebcová, která v inscenaci Afrika - smíření spojila současný tanec s tradičním i moderním africkým tancem.

  • Nedotknutelní autor: Marftin Mařák, zdroj: ČTP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3468/346760.jpg
  • Na hranici krásy autor: Marek Hejný, zdroj: ČTP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3468/346758.jpg
  • Kolik váží touha autor: Vojta Brtnický, zdroj: ČTP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3468/346746.jpg
  • Margareta vypravuje autor: Vojta Brtnický, zdroj: ČTP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3468/346747.jpg

Pro veřejnost je připraven i workshop na téma Světlo-scéna, otevřená debata Institutu Světelného Designu s názvem Světelný design v současném českém tanci nebo seminář Ateliér čtení tance, který by měl divákům pomoci vnímat současný tanec.

Mezinárodní porota v čele s významným britským tanečníkem Johnem Ashfordem vybere nejlepší taneční inscenaci a tanečníka roku. Festival udělí i cenu za nejlepší světelný design. Na základě hlasování platících diváků bude udělena Cena diváka, její výherce obdrží polovinu festivalových tržeb z divadla Ponec.