Abraxas má co slavit

Praha – Kytarista, skladatel, zpěvák a producent Slávek Janda slaví 14. dubna šedesáté narozeniny, narozeninový koncert si ale nadělil už o pár dní dřív v pražském Retro Music Hall. Na stejném místě oslavila loni 35 let od svého vzniku Jandova skupina Abraxas.

Slávek Janda – mimochodem bratr frontmana Olympiku Petra Jandy – je výraznou postavou tuzemské hudební scény. Hrál v doprovodných kapelách Hany Zagorové či Petra Nováka, působil i ve skupinách Exit, Perpetuum Mobile a Abraam. Z posledně jmenované formace se zrodil v roce 1976 Abraxas.

S ním Janda začátkem 80. let natočil dvě klíčová alba Box a Manéž. První deska je dodnes respektovaným titulem. Skupina se inspirovala muzikou i pódiovou show britské kapely Pink Floyd. V osmdesátých letech potom reprezentovala spolu s Pražským výběrem takzvanou novou vlnu české rockové muziky.

„Abraxas je pojem a patří mezi pilíře českého rocku,“ domnívá se kytarista Michal Pavlíček, který patřil k Jandovým gratulantům spolu s Viktorem Dykem, Kamilem Střihavkou či Janou Koubkovou. S touto zpěvačkou Janda spolupracoval od poloviny 80. let v projektu Panta Rhei a později v Yandim Bandu, kam přizval například zpěvačku Jayu a Romana Holého. V roce 1996 vydal nové nahrávky znovuobnovený Abraxas. Novější hudební trendy nabízí Janda v projektu SJB, který založil v roce 2005.

Součástí narozeninového koncertu byl i křest nového alba Yandim bandu Psychedelic Dreams i nové live DVD Abraxas natočeného na koncertu k 35. výročí kapely.

Reportáž Petra Meškána (zdroj: ČT24)