UNKLE se vrací do Čech s novou audiovizuální show

Praha – Po loňském vystoupení - bez nadsázky kultovních - UNKLE v KD Vltavská se James Lavelle vrací do Prahy, tentokráte s projektem UNKLE Sounds a novou vybroušenou audiovizuální show. V pátek 11. 5. v MeetFactory se Lavelle, zakladatel a jediný stálý člen proslulého hudebního uskupení, postaví za gramofony a uším fanoušků dopřeje hudební mozaiku složenou ze skladeb UNKLE a jejich remixů pro další interprety. Neméně podstatnou složku pátečního vystoupení vytvoří projekce vizuálního experimentátora Douga Fostera.

Začátky UNKLE se datují až někam do první poloviny devadesátých let, do širšího povědomí ale vstoupili až debutovou deskou Psyence Fiction z roku 1998. Na ní s Lavellem spolupracoval známý milovník samplů a turntablista DJ Shadow. Objevila se zde i řada hostujících zpěváků zvučných jmen i hlasů, mezi jinými Thom Yorke z Radiohead, Richard Ashcroft známý z kapely The Verve či rapper Mike D z partičky Beastie Boys. Především skladby Rabbit in Your Headlights, Be there, Blood stain a Lonely Soul zajistily UNKLE pevné místo v historii elektronické hudby.

Deska Psyence Fiction kapelu napasovala do škatulky trip hop přesto, že si UNKLE později vypůjčovali mnoho hudební prvků z řady odlišných stylů – od downtempa až po rock. Záhy po skončení turné k prvnímu albu UNKLE opouští DJ Shadow. Bez něj už projekt nikdy nedokáže překonat kvality první desky, přesto žijí dál. Majitel vydavatelství Mo'Wax James Lavelle pod hlavičkou UNKLE vydává dalších sedm alb, to poslední Where Did the NIght Fall v roce 2011. Loni se také UNKLE konečně představili v Praze.

Zpátky v Praze, ale jinak

A po roce přijíždějí zpět, tentokrát ovšem s novým projektem. UNKLE Sounds by měli být směsicí o poznání tanečnějších verzí původních UNKLE a vycizelované vizuální show Douga Fostera. Lavelle slibuje v pátek v MeetFactory zahrát v roli DJe směs hitů UNKLE, remixů jejich skladeb i remixů, které připravili pro jiné interprety. Neméně poutavou show lze očekávat i od vizuálního umělce Fostera, který vytvořil projekce šité na míru Lavellovu vystoupení.

UNKLE Sounds se poprvé představili světu v roce 2011 a hned jako jedna z hlavních hvězd festivalu v Readingu. I do Prahy přijíždí s vizitkou jedné z hlavních událostí klubové sezony a jejich vystoupení vzbuzuje velká očekávání.

Předskakovat UNKLE Sounds a nažhavit publikum v MeetFactory by měl domácí projekt Real Transported Man. Richardu Tauchmanovi, který se za pseudonymem skrývá, vyšlo na podzim loňského roku debutové album Time 2 Share. Real Transported Man se pohybuje na pomezí stále populárnějších stylů dubstep a autonomic, v čemž je v českých luzích a hájích poměrně unikátní. Spolupracoval například i se zpěvačkou Lenkou Dusilovou. V pátek v Praze ho doprovodí živá kapela i pozvaní vokalisté.

Line up pátečního večera v MeetFactory:

20:00  Otevření klubu
21:30 - 22:30  Real Transported Man Live
23:00 - 00:30 UNKLE Sounds
00:30 - 2:00 Josef Sedloň
02:00 - 3:30 DJ Electrom