Josef Zíma, štramák i v osmdesáti

Praha - Herec a zpěvák Josef Zíma, kterého zbožňovaly celé generace dívek i žen, slaví významné jubileum koncertem. Vitální umělec si sice na podiu pomáhá hůlkou, ale stále skvěle zpívá, vypráví a přijímá hosty. Zpěvák, herec a konferenciér Josef Zíma se narodil 11. května 1932.

„Potřebuju kontakt s publikem, potřebuju vidět jejich oči,“ vyznal se zpěvák, který si na pódiu, přes svoji vitalitu, pomáhá hůlkou. 

„O Pepovi se vůbec nevtipkovalo. Před Pepou dámy omdlévaly. Tehdy, když jsem měla tu čest si s ním zazpívat 'Nej, nej nej' mě nenáviděla celá republika,“ zavzpomínala Pavlína Filipovská.

„Málokterý náš zpěvák má nebo měl tolik talentu jako Josef Zíma, ale on vždycky nějak přišel v nepravou chvíli. Nicméně i tu dechovku nedělal 'strejcovsky', tak jak se to dělává,“ zhodnotil kritik Jiří Černý.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

„Za svůj příklon k dechovce vděčí Zdeňkovi Podskalskému. “V televizi režíroval pořad Babiččina krabička a s ním přišla stará krásná lidová muzika, i dechová. A dělali ji všichni, třeba i Karel Gott. Zpíval se mnou, Hanou Hegerovou a Pavlínou Filipovskou staropražskou písničku Všechny myši za sebou aneb Dvacetikoruna není tak veliká a moc dobře jsme se bavili. Oni to brali jako milý výlet do neznámých krajin a já už u toho zůstal," přiznal zpěvák.

U televizních obrazovek se s Josefem Zímou setkávají diváci již hezkou řádku let zejména o Vánocích, jako s králem Radovanem v pohádce Princezna se zlatou hvězdou na čele (1959). Téměř každý rok k nim z obrazovek hovoří též jako Ivan z ruské, asi nejpopulárnější pohádky Mrazík, v níž jeho milou Nastěnku namluvila Zímova životní partnerka - herečka Eva Klepáčová. Přes dvě dekády moderoval věčně rozesmátý Pepíček, jak mu přátelé říkají, populární pořad Sejdeme se na Vlachovce.

Se zpěvem začal Zíma na gymnáziu, z něhož ale zběhl na konzervatoř (obor dramatický). Na divadelní fakultě AMU byl krátce jeho učitelem i Oldřich Nový. Jako herec začínal Zíma v divadle v Benešově. Jeho popularitu závratně zvýšilo účinkování na obrazovce, kde s Rudolfem Cortézem, Arnoštem Kafkou a Milanem Chladilem patřil k prvním zpěvákům. Osudové pro Zímu bylo setkání s Janem Werichem, který mu v roce 1957 nabídl hostování v divadle ABC. V něm a v Městských divadlech pražských strávil přes 30 let.