Příliš roztančení UNKLE

Praha - Pro roční odmlce se do Česka vrátili UNKLE, tentokrát s projektem UNKLE Sounds.  James Lavelle, zakladatel a jediný stálý člen elektronické legendy,  se představil v roli DJ a jeho vystoupení se nakonec ukázalo být na hony vzdálené původní tvorbě kapely. Kdo si chtěl zatančit, přišel si sice na své, ale žádného hudebního zázraku se nedočkal.

Smíchovská MeetFactory měla v pátek večer podle očekávání hostit jednu z událostí letošní klubové sezony. Na místě to tak ale nevypadalo a nálada zpočátku připomínala spíš čajový dýchánek. Publikum se pokoušel nažhavit před vystoupením hlavní hvězdy večera český projekt Real Transported Man. Nepříliš úspěšně ovšem.

Na alternativní scéně má Richard Tauchman, který se skrývá pod pseudonymem Real Transported Man, solidní renomé. V doprovodu bubeníka, saxofonisty a vokalistů předvedl včera na Smíchově svou na pomezí autonomiku a dubstepu pohybující se tvorbu. Jenže v souvislosti s jeho koncertem nelze nepoužít otřepanou frázi „jedním uchem tam, druhým ven“.

UNKLE bez nálady

Dobrá polovina lidí, kteří se do MeetFactory vypravili, strávila vystoupení Real Transported Mana venku před klubem na cigaretě. Zbytek si ho bez známek většího zaujetí sice vyslechl, ale po konci se ani nedožadoval přídavku, a tak mohl James Lavelle začít hrát nezvykle přesně na čas.

UNKLE Sounds v MeetFactory
Zdroj: ČT24/Tomáš Moudrý

A nezačal vůbec špatně. Smíchovem se rozezněly známé tóny skladeb UNKLE v tanečních remixech, došlo i na mash up s provařenou písní Harder Better Faster od Daft Punk. Jenže pod kůži se deroucí nálada skladeb, tak typická pro tvorbu UNKLE, z Lavellova djského setu postupně mizela na úkor sice solidního, ale nijak výjimečného tech housu.

K mému překvapení - spíše příjemnému - ale většina lidí tenhle krok Lavelle přijala a jeho vystoupení si užila přesto, že očekávání mnohých asi byla jiná. UNKLE Sounds pravda neslibovali nic víc než show složenou ze skladeb a remixů UNKLE, ale Lavellův set byl přeci jen až příliš zaměnitelný s leckterou taneční party. Koneckonců dost možná lepší set předvedl český veterán za gramofony Josef Sedloň, který přišel na pódium hned po UNKLE Sounds.

Anoncovaná velkolepá vizuální show se v podání UNKLE Sounds smrskla na jeden display za Lavellem a pár světel. I když, hlavně ve srovnání s takřka odpuzující projekcí Real Transported Mana, nebyly vizuály UNKLE Sounds rozhodně špatné. O nic nevídaného se ale nejednalo. Celkově tak byl páteční večer v MeetFactory spíše zklamáním, i když tancechtiví si asi přišli na své.