Přeceněný sir Tom Stoppard stále podporuje svobodu

Londýn/Praha - Britský spisovatel a dramatik s českými kořeny sir Tom Stoppard slaví třetího července 75. narozeniny. Stoppard se narodil v židovské rodině ve Zlíně jako Tomáš Straussler. V roce 1939 odešel s rodiči do Singapuru. Jeho otec, který pracoval jako lékař, zahynul během druhé světové války. Příjmení Stoppard získal po svém novém otci, s nímž se rodina přestěhovala do Anglie.

V Londýně se Stoppard živil nejprve jako kritik a žurnalista, později začal psát vlastní divadelní hry. Kromě toho se aktivně zajímal o dodržování lidských práv v zemích střední a východní Evropy.

Kritizovat, postavit se na odpor

V poslední době například podpořil koncert na podporu ruské skupiny Pussy Riot. „Je smutné, když velká silná země jedná jako malá a ustrašená. Svoboda znamená moci se svobodně vyjadřovat, kritizovat, postavit se na odpor, nebo neznamená skoro nic,“ říká Stoppard.

V roce 1977 se Stoppard v komunistickém Československu setkal s dramatikem Václavem Havlem, jehož hry překládal do angličtiny. V Československu podporoval disidenty, organizoval petice za propuštění Havla a v roce 1983 založil cenu pro československé autory, kteří nemohli za komunistického režimu vycházet.

Stoppard patří k nejslavnějším britským dramatikům. Proslavil se v roce 1966 hrou Rosencrantz a Guildenstern jsou mrtvi, absurdní groteskou, které parafrázuje epizodu ze Shakespearova Hamleta. Na kontě má na 30 divadelních her, včetně v ČR s úspěchem uváděným kusů jako Travestie, Arkádie a Rock'n'Roll. Píše i filmové scénáře a za film Zamilovaný Shakespeare dostal Oscara.

Raději ceny dávat, než dostávat

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg mu loni v říjnu předal v Londýně cenu Gratias Agit za šíření dobrého jména ČR v zahraničí. Stoppard tehdy zdůraznil, že je sice za ocenění vděčný, ale připadá si již „přeceněný“. Stoppard je mimo jiné také nositelem Řádu britského impéria a roku 1997 byl pasován do rytířského stavu.

Spisovatel ceny pouze nepřijímá, ale v jeho jménu se i udělují. Pod záštitou Nadace Charty 77 je udělována Cena Toma Stopparda určená českým autorům za esejistické literární dílo. Původně od roku 1983 sloužila jako podpora pro československé autory, kteří nemohli za komunistického režimu vycházet. Letos cenu získali Vladimíra Dvořáková a M. C. Putna.