Thomas Bo Larsen: Některá podezření zůstanou celý život

Karlovy Vary – „Může se to stát kdekoli a kdykoli,“ poznamenal dánský herec k tématu filmu Hon, který přijel představit na 47. karlovarský festival. Hraje v něm nejlepšího přítele muže, který je na základě nevinné lži podezříván ze sexuálního zneužití jeho malé dcery.

Hon natočil Larsenův krajan Thomas Vinterberg a šlo už o jejich několikátou spolupráci. Prvním společným snímkem byla v roce 1998 Rodinná oslava, natočená podle pravidel manifestu Dogma, na jehož vytvoření se Vinterberg spolu s dalšími severskými filmaři podílel. Snímek byl oceněn v Cannes a uveden také ve Varech.

Stejný „osud“ potkal i Vinterbergův poslední počin Hon, v němž si opět zahrál Thomas Bo Larsen (ve společné filmografii mají ještě komedii Když se muž vrací domů). Ocenění z Cannes si ale nepřivezl on, nýbrž Mads Mikkelsen za nejlepší herecký výkon v hlavní roli.

Ve snímku o mezilidských vztazích procházejících zatěžkávací zkouškou hraje čtyřicetiletého Lucase, který se stane obětí zpočátku nevinně vypadající lži. Dostane se do podezření, že sexuálně zneužívá šestiletou dceru svého přítele, jehož ztvárnil právě Thomas Bo Larsen.„A začíná hon. Když máte takové stigma, zůstane s vámi celý život, i když jste nic neudělali,“ dodal k filmu na citlivé téma.

S Thomasem Vinterbergem spolupracuje přes dvacet let. „Když jsem vystudoval herectví, neměl jsem kde hrát, nicméně pak mi nabídli malou roli na divadle. On viděl tu hru a zeptal se mě: 'Chceš se mnou točit, chceš hrát hlavní roli v mém filmu?' Já řekl: 'To přeci nejde.' A on mi odpověděl: 'Přesně tebe chci, protože jsi mě odmítl,'“ zavzpomínal na začátek jejich společné úspěšné filmařské práce.

Film Hon se v českých kinech bude promítat od listopadu tohoto roku.

Rozhovor s Thomasem Bo Larsenem (zdroj: ČT24)