Šary Vary: Druhá šance pro filmové fanoušky

Praha – Určitě ne všichni příznivci filmů mohli přijet do Karlových Varů, a pokud přijeli, zřejmě nestihli všechny zajímavé snímky, které chtěli vidět. Šanci mají podruhé v tradičních pražských ozvěnách festivalu Šary Vary.

Z více než 180 celovečerních filmů promítaných ve Varech připomenou ozvěny od 7. do 15. července 34 titulů. Některé z nich se objeví i v českých kinech, většina ale zůstala jen u festivalového uvedení.

Z tvorby známějších tvůrců bude možné v pražských kinech Světozor a Aero zajít na film Davida Cronenberga Cosmopolis, který se podíval na zoubek nejtemnějším stránkám ekonomické krize prostřednictvím mladé hvězdy Wall Streetu v luxusní limuzíně. Woody Allen představí svůj pohled na další evropskou metropoli ve filmu Do Říma s láskou. Prostřednictvím filmu režiséra Wese Andersona Až vyjde měsíc (na festivalu uváděném pod originálním názvem Moonrise Kingdom) diváci zjistí, co se děje v malém městečku, když spolu utečou dva dvanáctiletí školáci do divočiny.

Ze škatulky nových filmových nadějí se v ozvěnách objeví prvotina amerického režiséra Benha Zeitlina Divoká stvoření jižních krajin - postapokalyptické podobenství vypráví příběh šestileté holčičky žijící se svým otcem ve svérázné komunitě kdesi na konci světa. Za zmínku stojí i druhý snímek belgického režiséra Geoffrey Enthovena Hasta la vista! o bezbariérovém nevěstinci či Iron Sky Tima Vuorensoly o invazi nacistů na planetu Zemi.

Tuzemskou kinematografii zastoupí mimo jiné soutěžní snímky. Česko-polský Polski film Marka Najbrta a tak trochu jiný dokument o fotbale Dva nula režiséra Pavla Abraháma. Promítat se bude také Formanova černá komedie Hoří, má panenko, jejíž digitálně restaurovaná kopie měla ve Varech premiéru.