Colours of Ostrava čeká Bobby McFerrin i transovní loutny

Ostrava - Druhým dnem pokračuje jedenáctý ročník festivalu Colours of Ostrava. Do areálu vysokých pecí Dolní oblast Vítkovice včera přišlo 30 tisíc lidí. Diváky přilákaly koncerty Rufuse Wainwrighta, Kronos Quartetu nebo kapely Mogwai. Dnes jsou největšími taháky zpěvák a vynikající hlasový improvizátor Bobby McFerrin nebo kapela The Flaming Lips.

Na festivalu vystupuje také mnoho relativně neznámých umělců, o kterých se však po festivalu bude ještě dlouho mluvit. „Bude to rozhodně Bassekou Kouyate z Mali na Fresh scéně se skupinou Ngoni Ba, což je projekt založený na hře na loutnu ngoni, jak název kapely vypovídá. To je dřevěná malijská posvátná loutna o třech strunách. Koncert má nejen transovní sílu, ale působí i zvláštním dojmem tím, že všichni hrají na stejný nástroj různé velikosti,“ zve hudební publicista Jiří Moravčík.

Na dvou stále oblíbenějších divadelních scénách vystoupí například Adéla Laštovková Stodolová a SKUTR s představením Muži anebo skupina Buchty a loutky, která předvede Automat na filmy.

Jako doprovodný program festivalu začal v pátek dopoledne také Festival v ulicích, a to velkým průvodem z Masarykova náměstí na Novou Karolinu. Městem prošel více než čtyřicetimetrový průvod s téměř třiceti bubeníky, dvaceti capoeiristy, tanečníky a akrobaty.

„Na Nové Karolině vznikly dvě úžasné dětské zóny, kde je připraveno malování na obličej, trampolína a další aktivity přímo pro děti,“ zve rodiny Petra Hradilová, ředitelka Festivalu v ulicích. „Ve městě máme studenty, neziskové organizace, pouliční divadla, výtvarné workshopy…“

Otcova divokost a lyrika maminky

První včerejší vystoupení festivalu zařídil kanadsko-americký zpěvák a skladatel Rufus Wainwright nominovaný na Grammy i Brit Awards. „To je osobnost, která patří do rozsáhlého a velice slavného hudebního rodu. V jeho hudbě se kloubí otcova divokost a textová lyrika maminky,“ říká Jiří Moravčík.

Rufus Wainwright na Colours of Ostrava
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Smyčce, akordeon a elektronické bicí na další scéně strhli diváky při koncertu amerického Kronos Quartetu. „Kombinace těchto nástrojů dělá hudbu mnohem silnější, snažíme se posunout hudbu na jinou úroveň,“ vysvětluje Kimmo Pohjonen z Kronos Quartetu.

Závěr dne na hlavní scéně patřil údajně nejhlasitější kapele v pop-rockové historii. Mogwai přijeli jako náhradníci za islandskou zpěvačku Björk. „Hrajeme teď pouze okolo dvanácti nových písní, které jsme natočili v průběhu roku,“ říká kytarista Stuart Braithwaite.

Festival Colours of Ostrava je i letos bezbariérový. Pro vozíčkáře jsou připraveny zvláštní tribuny. Někteří budou obsluhovat i ve speciálním BEZbaru. Pracovat v něm bude i Muž roku 2009 Martin Zach, který je od úrazu upoután na vozík. I v dalších směrech je festival na postižené připraven. Vozíčkáři mají připravené můstky a rampy i bezbariérové taxi.

Už 11. ročník mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava v Ostravě začal včera večer a potrvá do neděle. Čtyřdenní hudební svátek se poprvé koná mezi technickými památkami v novém areálu v Dolní oblasti Vítkovice.

Mezi hlavní hvězdy hudební přehlídky patří Alanis Morissett, Bobby McFerrin, ZAZ, Janelle Monáeová, Animal Collective, The Flaming Lips, Antony and the Johnsons s Janáčkovou filharmonií Ostrava nebo Parov Stelar Band. V pátek a sobotu bude součástí Colours i bezplatný Festival v ulicích, který oživí centrum Ostravy koncerty, pouličními vystoupeními, hudebními workshopy nebo divadly.

V areálu, který obklopuje šest kilometrů plotů, bude asi 23 tisíc metrů čtverečních pokrývat tráva. Festival letos poprvé využije na čepované nápoje také zálohované recyklovatelné kelímky.