Vít Olmer: Na festivalu ve Varech chlastají snobové za naše peníze

Praha - Český stát je nekulturní a vyhazuje peníze, zatímco česká kinematografie živoří. Tvrdí to režisér Vít Olmer, který byl hostem Profilu ČT24. „Neodpustím si poznámku, že tady se každý rok platí 130 milionů korun za karlovarský filmový festival, sedmdesát milionů ČEZ, třicet milionů ministerstvo kultury, které nedá na film ani korunu… Jsem rozčílený z toho, že za to by byly čtyři celovečerní filmy,“ uvedl. Olmer by rád natočil druhý díl svého filmu Bony a klid, kde by zachytil současnou českou situaci.

„To je strašná věc. Celý karlovarský festival spočívá v tom, že se tam schází snobové, lobbisti a politici a chlastají tam za peníze daňových poplatníků,“ dodává Olmer. Festival v Karlových Varech je podle něj společenská záležitost, která nemá s filmem mnoho co společného. „Já bych ten festival zrušil, anebo bych ho udělal skromným.“

Vít Olmer nedávno uspěl se snímkem Hledání Jana Wericha, podle jeho slov, na příkladně skromném evropském filmovém festivalu filmů o umění Arts&film Telč 2012, kde získal cenu Grand Prix Vojtěcha Jasného a stal se absolutním vítězem přehlídky. „Jan Werich je osobnost, která se vyskytne jednou za sto let. A obávám se, že v tomto státě, kde se všecko zprůměruje, tak se taková osoba už neobjeví,“ říká Olmer.

Příští rok Olmer plánuje uskutečnit podobné hledání spisovatele Jaroslava Haška, jehož 130. výročí narození si budeme připomínat. „Hašek je nesmírně aktuální,“ zdůrazňuje Olmer. Dále chce natočit druhý díl slavného snímku Bony a klid. „Veksláci, co tam byli, zaujímají nyní velmi vysoké pozice v tomto státě jako podnikatelé,“ naráží režisér na svůj film z roku 1987 s Janem Potměšilem v hlavní roli.

To nejsou měknoucí mozky, to je sliz…

„Svět je báječné místo k narození, jestli vám příliš nevadí pár měknoucích mozků na vyšších místech,“ cituje Olmer verše amerického básníka Lawrence Ferlinghettiho. „To nejsou měknoucí mozky, to je sliz,“ rozčiluje se Olmer nad současnou kulturní i politickou situací. „Politika a kultura jsou vždy úzce propojeny.“

Rozhovor s Vítem Olmerem (zdroj: ČT24)