Jsme stejní zvenku, ale zevnitř jsme jiní lidé, říkají bratři Bubeníčkovi

Šternberk (Olomoucko) - Baletní hvězdy Otto a Jiří Bubeníčkovi vystoupí dnes večer na hradě Šternberk. Bratři Bubeníčkové, kteří byli hosty Profilu ČT24,  jsou jednovaječná dvojčata a jejich podobnost je velmi nápadná. „Je to pěkné, vidět na jevišti dvojčata, navíc dva talentované chlapy, ale my to spíše bereme tak, že každý tancuje za sebe. Ale lidem se to líbí a je to zajímavé,“ říká k tomu Jiří. „Jsme stejní zvenku, ale zevnitř jsme jiní lidé, kdybychom měli improvizovat na stejnou hudbu, bylo by to jiné, každý má jiný styl i pocity,“ dodává Otto.

Podle představitelů města a pořádajícího olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) jde o vrchol letošní baletní sezony a jediné tuzemské vystoupení tanečních mistrů v Česku. Lístky pro zhruba 900 diváků jsou vyprodány, na hradě poprvé vyroste vyvýšené hlediště. Motoristy čekají dopravní omezení, uvedla mluvčí radnice Irena Černocká.

„Co do kvality účinkujících se jedná o nejvýznamnější akci letošního roku ve Šternberku. Očekává se příjezd stovek návštěvníků z celé České republiky,“ uvedla Černocká. V souvislosti s konáním akce budou od 18:00 do 24:00 uzavřeny pro motoristy ulice Na Valech, Ořechová, Dřevařská a Pod Mýtem.

Ale večer se má rozjasnit, takže bude hezky

„Dopravu budou řídit strážníci městské policie. Záchytná parkoviště pro návštěvníky budou u sportovní haly Ecce Homo na ulici Dvorská a na starém startu závodů Ecce Homo,“ doplnila mluvčí Černocká. Přímo pod hradní věží vyroste speciálně dovezené vyvýšené hlediště. Přestože jsou už vstupenky vyprodány, památkáři nabídnou ještě několik míst navíc. "Areál bude otevřený od 20:30.

Rozhovor s bratry Bubeníčkovými (zdroj: ČT24)

Představení by mohl ovlivnit déšť, tančit se však bude za každého počasí a na místě se budou prodávat pláštěnky. „Je to příjemné, když je hezké počasí. Myslím, že bude pršet a možné to nebude lehké,“ strachuje se Otto Bubeníček. „Ale večer se má rozjasnit, takže bude hezky,“ doufá Jiří.

České baletní hvězdy působící v Německu, Otto a Jiří Bubeníčkovi, se představí spolu s dalšími sólisty evropských scén. Během večera bude mít evropskou premiéru balet Gentle Memories, v němž účinkuje primabalerína Mariinského divadla v Petrohradu Jekatěrina Kondaurovová.

„Jedná se o strhující představení baletního souboru, složeného z vynikajících tanečních sólistů předních evropských scén pod vedením bratří Bubeníčků. Představí díla Le Souffle de l'Esprit, Gentle Memories a Obraz Doriana Graye,“ uvedla Marcela Tomášková z olomouckého pracoviště NPÚ.

Sourozenci Bubeníčkovi spolupracují s NPÚ podruhé. Loni vystoupili na zámku ve Velkých Losinách, sledovalo je 650 diváků. Umělci byli z představení v exteriérech renesanční památky nadšení, a proto přijali pozvání k vystoupení na dalším památkovém objektu. Kromě kulturního zážitku je akce významná i pro propagaci památky.

Možnost založit taneční soubor v Praze

Jiří a Otto Bubeníčkovi se narodili roku 1974 v cirkusové rodině. Po absolvování pražské Taneční konzervatoře vstoupili do Neumeierova hamburského souboru, což odstartovalo jejich kariéru. Otto nyní působí v Hamburku jako první sólista, Jiří je prvním sólistou v Semperově opeře v Drážďanech.

Bubeníčkům je 38 let, za několik roků proto opustí aktivní kariéru tanečníků a již přemýšlejí, co bude dál. Uvažují o tom, že se vrátí do Česka. „Kdyby byla možnost založit taneční soubor, eventuálně v Praze,“ říká Jiří, který se kromě tance věnuje choreografii.

Hodně jsme se naučili, ale jsme furt Češi…

„Dohromady jsme tým a máme stejnou vizi. Myslím, že by to do budoucna mělo fungovat,“ dodává Otto, jenž se zabývá také skladbou či scénografií. „Máme plno nápadů a chceme dělat věci jinak. Byli jsme dlouho venku a hodně jsme se naučili, ale jsme furt Češi.“

Vydáno pod