Hvorostovsky zazpívá v Krumlově pro více i méně náročné uši

Praha - Čtrnáct árií a neapolských písní zazpívá 20. července na úvod Mezinárodního hudebního festivalu v Českém Krumlově ruský barytonista Dmitri Hvorostovsky. Program jeho koncertu je prý postaven tak, aby zaujal milovníky náročných árií i lehčích neapolských písní.

Za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu řízeného americkým dirigentem Constantinem Orbelianem představí Hvorostovsky výběr ze svého operního repertoáru, jako jsou například árie z oper George Bizeta a Petra Iljiče Čajkovského. Chybět nebudou dvě árie z oper Trubadúr a Rigoletto z pera jeho velkého oblíbence Guiseppa Verdiho. „Je to génius ve světě opery, líbil se mi už v mládí. Patří mezi takové mistry, jakými byli Mozart, Wagner nebo Čajkovskij,“ poznamenal Hvorstovsky.

Helena Havlíková, muzikoložka: Na rozdíl od ďábelského Velšana Bryna Terfela nebo mladistvě rošťáckého Poláka Mariusze Kwieciena je Dmitri Hvorostovsky s ruskými kořeny takový elegantní fešák. Má nádherný barevný baryton s dokonalou kantilénou.

Z Verdiho repertoáru v Českém Krumlově Chvorostovskij zazpívá árie Tutto e deserto… Il balen del suo sorriso z opery Trubadúr a Cortigiani vil razza dannata z Rigoletta. „Trvalo patnáct let, než jsem se dostal k roli Rigoletta, ale celou dobu jsme na ni myslel. Pro barytonistu je to jedna z nejnáročnějších rolí,“ připomněl pěvec.

V České republice vystoupí počtvrté. Poprvé zde zazpíval v roce 2000 v tehdejší Státní opeře Praha v roli Evžena Oněgina. Naposledy se tuzemským posluchačům představil před dvěma lety ve vyprodané Dvořákově síni pražského Rudolfina na festivalu Dvořákova Praha, kdy jeho písňový recitál doprovodil mezinárodně uznávaný litevský klavírista Ivari Ilja.

„Dlouhá historie vztahů mezi Rusy a Čechy měla během let výkyvy nahoru a dolů, vztahy v kultuře však vždy byly víceméně dobré,“ domnívá se Hvorostovsky. Prahu označuje za jedno z nejkrásnějších měst na světě. „Zpíval jsem v Praze třikrát, pokaždé v jiném sále, ale vždy byla dobrá akustika a příjemné obecenstvo,“ podotkl. Těší se i na posluchače při své premiéře pod širým nebem v Českém Krumlově. Jediné, čeho se obává, je počasí. „Snad umožní návštěvníkům koncertu počkat až do konce,“ doufá. 

V krumlovské Pivovarské zahradě zazpívá na úvod mezinárodního hudebního festivalu. Jeho 21. ročník končí 18. srpna.

Dmitri Hvorostovsky (*1962) pochází ze sibiřiského Krasnojarsku. Od začátku kariéry je ceněn pro svůj kultivovaný hlas, muzikalitu a přirozené legato. Pravidelně účinkuje ve vyhlášených operních domech a na významných světových festivalech. Rovněž je vyhledávaným recitálovým pěvcem vystupujícím po celém světě. V Moskvě pořádá vlastní cyklus koncertů Chvorostovskij and Friends, kam pozval například Renée Flemingovou. V roce 2005 podnikl na pozvání tehdejšího prezidenta Vladimira Putina historické turné po ruských městech, aby připomněl oběti druhé světové války. Nedávno dokončil nahrávky ruské liturgické a lidové hudby.

Vydáno pod