Podprsenka Whitney Houstonové či Lennonovo sako míří do aukce

New York - Víc než tisícovka věcí z osobních sbírek hudebníků světa popu i rock´n´rollu míří do velké internetové aukce v New Yorku. Jde převážně o kostýmy a doplňky z majetku zpěváků Elvise Presleyho a Michaela Jacksona.

Pro původní majitele možná obyčejné věci, pro fanoušky senzace. Do dražby míří například kostým, který si oblékl Michael Jackson jako patnáctiletý na fotografii k přebalu desky Get It Together kapely Jackson 5. Jeden z největších taháků aukce startuje na ceně v přepočtu jednoho milionu korun. „S touhle deskou skupina odstartovala disco éru 70. let. Součástí kostýmu byly kalhoty velmi malé velikosti. Michael tehdy musel být neuvěřitelně štíhlý,“ říká majitel aukční síně Peter Siegel.

Další položka aukce – sako, které pochází ze šatníku Beatles, konkrétně Johnna Lennona. Britská čtveřice ho v počátcích Beatlemanie vlastnila v několika verzích. Do aukce se dostalo z londýnského muzea voskových figurín Madame Tussaud. Fanoušky Elvise Presleyho zase potěší kupní smlouva k jeho slavnému domu Graceland v americkém Memphisu.

Vyvolávací cenu v desítkách tisíc korun má i kytarový popruh Jimmyho Hendrixe, zlatá podprsenka Whitney Houstonové, text k písni Pilgrim psaný Ericem Claptonem nebo propouštěcí protokol z nemocnice s podpisem Kurta Cobaina. Přihazovat do online aukce může veřejnost do 3. srpna.

Reportáž Evy Spáčilové (zdroj: ČT24)