Letní řez legráckou, která může být vážná

Praha – Pod názvem Summer Cut (Letní řez) vystavuje v pražské Galerii 1. patro své nejnovější práce malíř, ilustrátor a grafický designér Jiří Votruba. Jeho letní výstava je vtipnou reakcí na náš spotřební život.

V době všudypřítomné reklamy a komerce nabízí Jiří Votruba ve své současné tvorbě - s nadsázkou a humorem – mimo jiné manuál na to, jak se vyrovnat s problémy života. „Příběh zlomeného srdce se týká vlastně každého z nás, protože každý si to sem tam užijeme. Žijeme v době, kdy je nám hodně věcí předkládáno v manuálech a tady je jednoduchý návod, jak takovou krizi vyřešit. Taková legrácka, která ale může být dost vážná,“ popsal jedno z vystavených děl Votruba.

Jako ilustrátor a grafik je Votruba znám svou tvorbou věnovanou kulturní a historické Praze. V malířské tvorbě koření pop art a popkulturu vizuálními zkušenostmi z Japonska, grafického designu nebo komiksu. Při práci se zdaleka neomezuje jen plátnem, ale pouští se i do užitého umění - na výstavě třeba do misek a talířů nebo vypalovaných kachlí.

„Orientoval se vždycky na světový kontext, tzn. měl rád americké poválečné umění, a to nejen pop art. Má rád to, co je v umění lehčí, což v českém prostředí, které je trošku trudnomyslné a bere umění jako smrtelně vážnou věc, není tak docela běžné,“ poznamenal k Votrubovým dílům kurátor výstavy Summer Cut. V Galerii 1. patro je k vidění do 18. srpna.

Reportáž L. Klímové o výstavě (zdroj: ČT24)