Lávka River Stage: Divadlo na vodě

Praha – Ve vodní divadlo se na celý srpen promění vltavská laguna u Karlova mostu, kterou po tři večery v týdnu oživí festival Lávka River Stage. Spojuje balet, pouliční divadlo, nový cirkus, klasickou hudbu v moderním pojetí i operní árie.

„Nejsilnějším tématem je řeka samotná, takže se hodně objevuje vodní element,“ uvedl k programu dramaturg festivalu Ati, který také vltavskou lagunu ozvláštní interaktivními projekcemi, propojujícími jednotlivá vystoupení v jakýsi příběh.

V programu zazní operní árie v podání sólistek pražské Státní opery Markéty Mátlové a Petry Perly Notové. Propojení moderní a klasické hudby nabídne dívčí smyčcové trio String Ladies. Tanec a balet představí Bohemia Balet Státní konzervatoře hlavního města Prahy. Představí se také nový cirkus Cirque Garuda, který předvede propojení žonglérských technik, ohňové show, akrobacie, divadla a klasické klaunérie. Tečkou za večerem bude mapping, audiovizuální projekce, která si pohrává s realitou.

„Tento festival je ideální pro běžné lidi, kteří nehrají na velké umění a mají rádi hezké prostředí,“ doplnil autor projektu Boris Gaydečka, na koho je Lávka River Stage cílena. Každoročně také přiláká mnoho turistů – hlediště totiž tvoří Karlův most z jedné strany a zahrada Klubu Lávka ze strany druhé. Vodní divadlo lze spatřit vždy v úterý, ve čtvrtek a v neděli od 21:00.

Reportáž T. Rubášové o festivalu (zdroj: ČT24)