Bourneův odkaz: Agenta bez paměti nahradil agent s pamětí

New York - Agent bez paměti Jason Bourne nebojoval s tajnými službami sám. Byl tu ještě jeden muž s vražednými instinkty, o němž však on neměl ani tušení. Aaron Cross je také z nepoddajného materiálu, ale oproti Bourneovi má jistou výhodu - všechno si pamatuje. Film Bourneův odkaz, který je pokračováním bourneovské trilogie, měl na konci července premiéru v New Yorku.

Při premiérové projekci se herci a tvůrci sešli v témě kompletní sestavě. Chyběl jen „agent bez paměti“ Matt Damon, který na rozdíl od předchozích dílů v tomto snímku nehraje. Jasona Bournea odstavilo studio Universal na vedlejší kolej a místo něj povolalo do akce Jeremyho Rennera. Ten si v pokračování zahrál elitního zabijáka Aarona Crosse, jehož příběh se odehrává paralelně s dějem předchozího dílu. To, co Bourne prožívá a koná ve svém ultimátu, bezprostředně ovlivňuje život Aarona Crosse.

„Na rozdíl od Bournea Cross od samého začátku ví, o co se tu hraje. Do programu elitních agentů vstoupil jako bývalý voják zcela dobrovolně. Ze všeho nejdůležitější pro něj je, aby jeho práce dávala smysl. Když ho ztratí, musí na to nějak reagovat,“ popsal Jeremy Renner svou roli. „Bourneův odkaz posunuje hranice tempa a divokost akčních scén,“ dodal ke snímku.

V předchozím Bourneovu ultimátu (2007) agent Jason Bourne zlikvidoval tajný a kontroverzní vládní program společně s jeho tvůrci. Šlo však jen o špičku ledovce, pod níž se ukrývá mnohem sofistikovanější systém tajných operací, kterému šéfuje Byer. „Nemyslím, že je moje postava darebák. Je spíš morálně rozpolcený. Líbí se mi jeho složitost,“ podotkl představitel Byera Edward Norton.

Reportáž E. Spáčilové o filmu (zdroj: ČT24)

Chladnokrevného profíka události kolem Jasona Bournea rozhodně nenechávají chladným, a tak se pro jistotu rozhodne bezpečně pohřbít podobný program dřív, než mu taky přeroste přes hlavu. K jeho smůle však jinak precizní čistící operaci přežije právě Aaron Cross a také vědkyně Marta Shearing (Rachel Weiszová), která měla na starost jeho vědeckou část. Ti dva se navíc spojí a to je pro Byera smrtící hrozba, mnohem větší než ta, kterou představuje Bourne.

Režie Bourneova odkazu se ujal Tony Gilroy, scenárista předchozích snímků – Agent bez minulosti (2002, režisér Doug Liman jej natáčel v Praze), Bourneův mýtus (2004, režíroval Paul Greengrass) a Bourneovo ultimátum (2007, režie se opět Paul Greengrass). Scénář napsal i ke čtvrtému pokračování. „Snažíme se ukázat, že minulé tři snímky byly součástí něčeho mnohem většího,“ prozradil Gilroy. „Borneův odkaz můžete vidět i bez toho, že byste viděli předchozí filmy. Na své si přijdou ale hlavně skalní fanoušci,“ přislíbil. Čeští diváci se dočkají 9. srpna, kdy čtvrtá bourneovka, i když tentokrát bez Bournea, vstupuje do tuzemských kin.