Čekání na letišti zkrátí citáty Václava Havla

Praha - S myšlenkami Václava Havla se budou moci seznámit cestující na pražském letišti, které od října ponese v názvu jméno prvního českého polistopadového prezidenta. Spolu s novým pojmenováním se letiště totiž dočká i nového uměleckého díla, které tvoří architekt Bořek Šípek, s nímž Havel spolupracoval během svého působení na Hradě.

Nově vzniklý prostor ve tvaru oválu bude umístěn v přistávací „schengenské“ hale pro země EU. „Připravujeme výběr citátů Václava Havla jako prezidenta, filozofa, dramatika a občana. Instalace bude prostor, do něhož bude možné nahlížet jako do divadla. A lidé si tam budou moci přečíst jeho citáty,“ příblížila dílo ředitelka Knihovny Václava Havla Marta Smolíková. Citáty budou kromě češtiny ještě v angličtině, o dalších jazycích se uvažuje, dodala.

Šípek doplnil, že v příletové hale, která má několik úrovní, vznikne cosi jako několik malých divadelních lóží. „Z nich si budou moci lidé prohlížet citáty Václava Havla, které se budou promítat,“ uvedl. Inspiroval se podobou shakespearovského divadelního prostoru, v němž diváci seděli kolem jeviště.

Ruzyňské letiště ponese název Letiště Václava Havla Praha od 5. října, kdy by Havel oslavil 76. narozeniny. Zemřel loni v prosinci. Letiště nyní chystá vše pro změnu pojmenování včetně grafiky. Náklady na změnu přijdou podle odhadů ministerstva dopravy zhruba na čtyři miliony korun. Zaplatit by je mělo letiště.