Albrightová přivezla do Brna Pražskou zimu

Brno – Exministryně americké vlády Madeleine Albrightová přijela do Brna představit svoji nejnovější knihu Pražská zima. Osobní příběh bývalé první dámy americké diplomacie s českými kořeny popisuje její vzpomínky na Československo v prvních letech jejího života od roku 1937 do podzimu 1948. Kniha už se stala v anglosaském světě bestselerem.

Nacistická okupace rodného Československa, bombardování Londýna, vítězství Spojenců ve druhé světové válce, vzestup komunismu a počátek studené války – taková dějinná dramata prožila česká rodačka Madeleine Albrightová už v prvních letech svého života. Osobní vzpomínky Albrightové na léta 1937 až 1948 v Československu jsou zatím autorčiným nejúspěšnějším titulem. Po vydání v USA se kniha umístila na třetím místě žebříčku bestselerů The New York Times. Svoji knihu vzpomínek Pražská zima dnes autorka podepisovala čtenářům i v jednom z brněnských knihkupectví. 

„Madeleine Albrightová napsala strhující příběh plný dobrodružství a vášně, tragédie a odvahy na pozadí okupovaného Československa během druhé světové války a následujících tří let, vedoucích k Únoru 1948. Ve své knize nabízí svěží, neotřelý pohled na události, jež formovaly její život a pozdější kariéru, a dovádí nás k hlubokému zamyšlení o mravních dilematech, která se projevovala i v našich životech.“

Václav Havel, bývalý prezident a blízký přítel autorky (nedlouho před svým úmrtím)

Bývalá šéfka americké diplomacie se narodila se v květnu 1937 v Praze jako Marie Jana Körbelová. Na stránkách knihy Pražská zima líčí prvních dvanáct let svého života. Vychází přitom ze svých dětských zážitků, ale i dalších dokumentů a historických podkladů. Kniha je plná protikladů – zavede čtenáře z Pražského hradu do londýnských protileteckých krytů, z bezútěšného terezínského ghetta na zasedání předních světových státníků.

„Albrightová přichází s fascinujícím svědectvím o mnoha tragédiích, které potkaly Československo, ale také o nezměrné odvaze těch Čechů, kteří se okolnostem postavili a snažili se po válce zachovat jedinou přežívající demokracii ve střední Evropě. Pražská zima je naprosto strhující a inspirativní čtení.“

The Daily Beast

Albrightová se zamýšlí i nad svým židovským původem, o němž se dozvěděla až ve zralém věku, rozebírá komplikovanou českou historii i nelehká mravní rozhodnutí, s nimiž se musela vyrovnávat generace jejích rodičů. „Nikomu, kdo byl na světě mezi lety 1937 a 1948, nebyl cizí hluboký smutek. Zahynuly miliony nevinných a na jejich smrt se nikdy nesmí zapomenout. Ztracené životy už dnes nenahradíme, máme však povinnost zjistit co nejvíce o tom, proč a jak se to všechno událo,“ napsala Albrightová ve své knize.  

Vydáno pod