Remunda a Klusák vystrkují tykadla - za Svobodu pro Smetanu

Jihlava - „Smetana se v dobrém smyslu slova postavil způsobem Josefa Švejka k tomu, co provokuje myšlení nás všech,“ domnívá se dokumentarista Filip Remunda. Spolu se svým filmařským kolegou Vítem Klusákem představuje na probíhajícím festivalu v Jihlavě dokument o řidiči autobusu, který se proslavil přimalováváním tykadel na volební plakáty. Dokument Svobodu pro Smetanu! odvysílá začátkem příštího roku také Česká televize.

Klusák a Remunda (režiséři dokumentů Český sen či Český mír) prý Svobodu nepovažují za vandala nebo „společnosti škodlivé individuum“. Sami v říjnu přimalovali tykadla na volební billboard ODS. Happeningem na pražské Pankráci chtěli Smetanu podpořit před nástupem do vězení. Olomoucký autobusák tvrdí, že pomalováním reklam, jež si před volbami v roce 2010 zaplatily politické strany, chtěl vyjádřit své znechucení z politické scény a korupčních kauz.

„Měli jsme možnost ho osobně poznat na vlastní oči a naprosto rozumíme jeho potřebě dozdobit nevkusné politické reklamy, se kterými byl nucen korzovat ve svém autobusu po městě. Roman prostě a jednoduše nechtěl být pojízdným billboardem s tváří Ivana Langera, jehož prý nejvlivnější mafiáni polistopadové éry v odposleších zmiňují jako svého kámoše ve vládě,“ uvedli dokumentaristé.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Smetanu sledovali kamerou poslední půlrok, natáčení skončilo před týdnem a třicetiminutový Director's Cut dokončovali za pět minut dvanáct před premiérou na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. Promítán je v nesoutěžní sekci.

Snímek Svobodu pro Smetanu! je součástí série autorských dokumentů Český žurnál, které zachycují zásadní události roku 2012 v Česku. Dokumentární kroniku odvysílá Česká televize v lednu příštího roku.