Intelektuálka Fosterová obdrží cenu za přínos filmu

Los Angeles – V Mlčení jehňátek hrála Jodie Fosterová hru na kočku a myš s Hannibalem Lecterem, v Úkrytu zase bránila svou dceru před lupiči a ve snímku Mé druhé já se pomstila za smrt milovaného snoubence. Sdružení udílející ceny Zlatý glób nyní rozhodlo, že si akční herečka zaslouží cenu za celoživotní dílo.

Američanka tak příští rok na ceremoniálu udílení Zlatých glóbů převezme prestižní cenu Cecila B. DeMilla. Poctu herečce udělí Sdružení zahraničního tisku v Hollywoodu (HFPA). 

Devětačtyřicetiletá rodačka z Kalifornie za svou dlouholetou kariéru získala dva Oscary – za snímky Mlčení jehňátek a Znásilnění. Oceněním za celoživotní přínos filmu se zařadí po bok dalších držitelů z branže, jako je režisér Steven Spielberg, herečtí kolegové Al Pacino, Judy Garlandová, Harrison Ford nebo Morgan Freeman. 

„Jodie je osobnost mnoha tváří, která zaznamenala a bude dále zaznamenávat značný úspěch po dobu své kariéry,“ prohlásila o Fosterové předsedkyně HFPA Aida O'Reillyová. Mimo proslulou úspěšnost ji v hollywoodských kopcích předchází i vyhlášená pověst intelektuálky. Vystudovala totiž s červeným diplomem a doma jí na zdi visí také čestný doktorát z Yaleovy univerzity. O výšce jejího IQ se vedou spekulace, její inteligenční kvocient se údajně rovná sto čtyřiceti. 

Zlaté glóby se rozdají 13. ledna v Beverly Hills. Považují se za důležitou předzvěst oscarového klání, které se uskuteční 24. února 2013 v Hollywoodu.

Vydáno pod