Grázlové zlobí již 200 let

Praha - Razantní adaptaci prvního dramatického textu Friedricha Schillera Loupežníci pod názvem Grázlové uvedlo divadlo Disk jako absolventskou inscenaci katedry činoherního divadla DAMU. Úpravy se ujal student dramaturgie Martin Hýča spolu s hostujícím absolventem režie Davidem Šiktancem. Inscenaci označují za „perverzní oslavu jedné generace“, která neví, co sama se sebou, a tak se bouří proti světu, který ji vydědil.

Jde o příběh dvou ukřivděných bratrů, smutných a bezradných, odsouzených trpět a působit utrpení ostatním. Schiller svou první hru napsal už během studia v prostředí drilu a disciplíny na vojenské akademii. Text, poprvé uveřejněný v roce 1781, pojednává o vzpurnosti mládí, jeho ideálech a následných ztroskotáních. Lze ho chápat jako výzvu k revolučnímu uvažování a zároveň jako varování před násilným bojem za politické cíle. V Česku nepříliš uváděná hra je řazena mezi nejvýznamnější kusy německé dramatické literatury.

Inscenátoři se snažili do textu promítnout étos dnešní neklidné doby, pracovat významově s jazykovou stylizací a vytvořit prostor pro kritické nahlédnutí původní zápletky. „Šlo nám o to text zpřítomnit tak, aby to opravdu nebylo loupežnické drama, ale aby mělo přesah do současnosti. Jsme generace, která velmi složitě svrhává vlastní otce, a proto jsme scénu rozdělili na dvě části. Spodní, dost jednoduchý prostor, vlastně infikuje velmi utříděný, zabydlený horní svět rodičů,“ přiblížil své pojetí režisér inscenace David Šiktanc.

Šiktanc se do Disku vrátil po dvou letech, kdy zde absolvoval inscenací textu Bertolta Brechta V houštinách měst. Od té doby připravil několik inscenací v různých pražských i mimopražských divadlech. Za inscenaci hry Ewalda Palmetshofera „hamlet je mrtev. bez tíže.“, kterou nastudoval v roce 2011 v ústeckém Činoherním studiu, obdržel cenu Marka Ravenhilla pro nejlepší českou inscenaci současného textu.

Reportáž Petra Meškána (zdroj: ČT24)