Divadlo na Vinohradech zřídilo domov pro vysloužilé herečky

Praha - Kdysi bývaly slavné, ale sláva je dávno pryč a ony jsou hvězdami, na které se nikdo nedívá. Nadhled, vtip i sentiment zahrnul Noël Coward do hry To byla moje písnička! o malém dobročinném domově pro vysloužilé herečky. Pro ty své jej postavili v české premiéře také v Divadle na Vinohradech.

Britský herec, zpěvák, hudebník, tanečník, bavič a především autor desítek her a muzikálů Noël Coward hru napsal v šedesáti letech jako poctu herečkám, svým vrstevnicím a dámám ještě o generaci starším. Téměř desítku emeritních hereček umístil autor do hereckého penzionu, kde už nemají role ani diváky, ale hrají i „za kulisami“. Zákulisí je také název tohoto bohulibého sociálního zařízení.

„Ta hra má v sobě hodně veselých situací. Základní myšlenkou je moje zjištění, že stáří nemusí být tak bezútěšné a smutné, jak všichni očekávají. Stačí najít humor a odvahu žít,“ řekl ke hře sám autor. Vztahy mezi postavami vyostřil, stejně jako vztahy mezi jejich komunitou a okolním světem. „Je tam báječný personál, krásná role starého ctitele, bulvár, který penzionované celebrity pronásleduje, jsou tam naděje i zklamání, celoživotní rivalita, bolest dávno ztracené lásky i pokažený vztah lidí od divadla k vlastním dětem,“ uvedl k inscenaci šéfdramaturg Vinohrad Jan Vedral.

  • To byla moje písnička!/ Vendulka Křížová, Jana Hlaváčová autor: Roman Černý, zdroj: Divadlo na Vinohradech
  • To byla moje písnička!/ Lilian Malkina, Gabriela Vránová autor: Roman Černý, zdroj: Divadlo na Vinohradech

Hru na Vinohradech nastudoval hostující režisér Petr Kracik, jinak režisér a umělecký šéf Divadla pod Palmovkou. Bývalé divadelní hvězdy, které kvůli stáří, nedostatku prozíravosti či neštěstí upadly do chudoby, ztvárnily Daniela Kolářová, Marta Vančurová, Jana Štěpánková či Gabriela Vránová. Další role vytvořili Libuše Švormová, Carmen Mayerová, Lilian Malkina, Vendulka Křížová, Eva Režnarová, Jan Šťastný, Václav Vydra a Jaroslav Kepka.

Londýnská premiéra hry To byla moje písnička! se odehrála v srpnu 1960. Českou premiéru měla začátkem listopadu v Divadle na Vinohradech. „Pouze toto divadlo se svým souborem a emeritními členkami, s nimiž se ne vždy, bohužel, rozešlo právě lahodně, má možnost, předpoklady a také důvod ji nasadit,“ poznamenal Jan Vedral. Nejbližší reprízy jsou naplánovány na 9., 20. a 29. listopadu.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)