Goncourtova cena patří Jérômeovi Ferrarimu

Paříž - V Paříži se v úterý udělovalo nejprestižnější francouzské literární ocenění - Goncourtova cena. Za letošní rok ji získal Jérôme Ferrari. Oceněn byl za svůj román Le Sermon sur la chute de Rome (Kázání o pádu Říma). Novinářská Renaudotova cena, která se zároveň uděluje, patří rwandské autorce Scholastique Mukasongaové.

Ferrari se narodil v roce 1968 v Paříži a žil léta na Korsice. Právě na tomto francouzském středomořském ostrově se odehrává jeho román zabývající se tamním přetrvávajícím násilím. Ústředním místem příběhu o zklamaných nadějích je bar v jedné vesnici v korsických horách.

Gouncourtova cena se uděluje od roku 1903 a nese jméno dvou spisovatelů konce 19. století, bratrů Edmonda a Julese Goncourtových. Porota, která se tradičně sešla v pařížské honosné restauraci Drouant, také rozhodovala o udělení Renaudotovy ceny.

Ocenění, jež má jméno po lékaři Théophrastu Renaudotovi, pokládaném za otce francouzské žurnalistiky, založili v roce 1926 čekající u Drouanta na vyhlášení Goncourtovy ceny. Letos ji - po desátém hlasování - získala rwandská spisovatelka Scholastique Mukasongaová za knihu Notre-Dame du Nil.