Soukromá území zveřejňuje fotografka Kristýna Erbenová

Olomouc - V kavárně Amadeus v Olomouci vystavuje pětadvacetiletá nadějná fotografka Kristýna Erbenová, absolventka Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě. Autorka, která expozici nazvala Soukromá území, má schopnost zachytit skryté napětí ve zdánlivě banálních situacích. Snímky vznikaly nejen v zahraničí, ale také například ve vojenském prostoru Libavá.

„Témata, která autorka volí, jsou velice osobní, vybírá místa taková, která ji v ten okamžik přijdou vlastní, zajímavá, místa protknutá zážitky, emocemi, vzpomínkami. Spíše intuitivně a pocitově volí vizuálně příbuzné motivy a emotivně podobně nabité a viděné scény. Na první pohled až příliš prosté, či dokonce banální záběry však při hlubším pozorování vypovídají o osamocení, bezbrannosti a touze po ideálním světě,“ upozornila kurátorka výstavy Štěpánka Bieleszová. 

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)

Kristýna si ke své tvorbě zvolila tradiční analogovou fotografii. Používá starý aparát a snímky v počítači nijak neupravuje. Kritici o ní říkají, že „nepodléhá krátkodobým trendům, jimiž je fotografická scéna zaplavena. Přes riziko, že bude nařčena z patosu a prvoplánové emocionality, komponuje své fotografie s velkou mírou jistoty a čitelného talentu, jenž je zjevně vytříben obsáhlou znalostí (nejen) výtvarného umění. Odmítá intelektuální hrátky, nové technologie, dokonce i explicitní vazby na historii fotografie“. /Zdroj: časopis Ateliér/. 

  • Fotografie Kristýny Erbenové zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4136/413570.png
  • Fotografie Kristýny Erbenové zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4136/413569.png
  • Fotografie Kristýny Erbenové zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4136/413559.png
  • Fotografie Kristýny Erbenové zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4136/413560.png

„Její tvorba je zajímavá tím, že je taková kontemplativní, že to je autorka, která přemýšlí, která má svoji vizi a tu si naplňuje, a to jednak v krajině, zároveň i v portrétech,“ komentoval dílo Erbenové při vernisáži fotograf a pedagog Jindřich Štreit. 

Výstava Kristýny Erbenové v kavárně Amadeus, na jejíž realizaci přispělo Statutární město Olomouc, byla zahájena v úterý 13. listopadu v 17 hodin a potrvá do konce ledna příštího roku. Vernisáž uvedli Jindřich Štreit a Štěpánka Bieleszová.

Portrét: Fotografka Kristýna Erbenová (zdroj: ČT24)