Tajemná zahrada pohádek láká na ilustrace Jiřího Trnky

Brno - Především dětem je určena nová výstava z díla Jiřího Trnky, kterou připravilo Muzeum města Brna na hradě Špilberk. Většinu ze 150 exponátů tvoří originály slavných Trnkových ilustrací dětských knih. Výstavu doplňuje také několik loutek.

Od Trnkova narození letos v únoru uplynulo 100 let. Brněnská výstava patří k největším připomínkám výročí. Většinu kreseb si muzeum půjčilo z rodinného archivu. „Na výstavě jsou ukázky z 22 titulů z celkového počtu asi stovky knih, které Trnka ilustroval,“ uvedla kurátorka výstavy Jana Svobodová.

Některé exponáty poskytla také Moravská galerie v Brně, loutky zapůjčilo Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi. Výstava v západním křídle brněnského hradu potrvá do 27. ledna.

Trnka (1912 až 1969) patřil k nejvýznamnějším českým ilustrátorům a animátorům s osobitým poetickým stylem. Využíval a kombinoval různé výtvarné techniky. Jeho tvorba je prodchnuta imaginací, humorem, temperamentem, a především lidskostí, tvrdí tvůrci brněnské výstavy.

Ilustroval přes stovku knih, navrhl tisíce loutek a stovky hraček, byl autorem desítky scénických výprav. Podílel se také na výtvarném řešení československých expozic na světových výstavách. Vytvořil sedm kreslených a 20 loutkových filmů.