Soukromá vichřice dorazila do Ústí

Ústí nad Labem - Sondou do základů lidské bytosti chce Činoherní studio v Ústí nad Labem přitáhnout diváky. Na jeviště totiž přivádí dramatizaci románu Soukromá vichřice spisovatele Vladimíra Párala, který ve městě strávil 40 let. Po Profesionální ženě a Milencích a vrazích je to už třetí ústecká adaptace jeho díla, premiéru bude mít 16. listopadu.

„Soukromá vichřice s podtitulem Laboratorní zpráva ze života hmyzu je líčením každodenního soukromého a pracovního života dvou manželských a dvou mileneckých párů, zaměstnanců ústecké chemičky,“ uvedla dramaturgyně a zároveň autorka divadelní adaptace díla.

Životy postav se podle ní odvíjejí podle stereotypního scénáře, kde je minimum prostoru pro improvizaci či spontánnost. „Proto do jejich převládající životní rutiny postupně pronikají malá vybočení i větší vzpoury, vrcholící několikanásobnou soukromou vichřicí,“ dodala s tím, že postavy opouštějí své domovy a partnery a začínají znovu.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Páral napsal Soukromou vichřici v roce 1966. Je součástí takzvané Černé pentalogie, jejíž děj se odehrává právě v Ústí nad Labem. Mezi těchto pět románů se řadí také jeho další díla, která už se na jeviště ústeckého divadla dostala - v roce 1975 a znovu v roce 1996 Profesionální žena a v roce 1991 Milenci a vrazi.

Soukromá vichřice byla také úspěšně převedena na filmové plátno v roce 1967. Režisér Hynek Bočan do hlavních rolí tehdy obsadil Danielu Kolářovou, Pavla Landovského, Josefa Somra a Mílu Myslíkovou.

  • Soukromá vichřice zdroj: ČT24
  • Soukromá vichřice zdroj: ČT24

Páral v Ústí nad Labem prožil polovinu života a město použil jako kulisu mnoha svých románů. V Ústí žil od roku 1956 a vydrželo mu to bezmála 40 let. Dnes střídavě bydlí v Praze a Mariánských Lázních. „Řekl jsem si, že 40 let je dost, ale to byl omyl. Zjistil jsem, že bez Ústí nemůžu být, tak se pokorně vracím, i když trochu jako marnotratný syn,“ řekl po setkání s vedením města u příležitosti svých 80. narozenin letos v srpnu.

Adaptaci jeho románu Soukromá vichřice vytvořila Veronika Musilová Kyrianova, režíruje česko-německý režisér Thomas Zielinski, který už v Činoherním studiu připravil úspěšné inscenace Písek, Strange Love a Separatisté. Na představení spolupracuje vedle členů souboru Činoherního studia s hostující herečkou Evou Kodešovou, scénografem a výtvarníkem Andrejem Ďurikem a hudebníkem Ivanem Acherem.

  • Soukromá vichřice zdroj: ČT24
  • Soukromá vichřice zdroj: ČT24