Do tiché noci daleko: Zámky o adventu nejsou na zámek

Praha – Proč nespojit začátek adventu s výletem? V památkách ve správě Národního památkového ústavu můžete předvánoční atmosféru zažít zase trochu jinak. Na hradech a zámcích si lze vychutnat jarmarky, koncerty, kostýmované prohlídky i cukroví.

Na zámku Žleby zprovoznili zámeckou kuchyni, kde budou připravovány vánoční pokrmy podle starých a tradičních receptur. Cukrovím a také pravým anglickým punčem zavoní i kuchyně na Hrádku u Nechanic. Na Bítově, kde jsou prohlídky věnovány vůním a barvám Vánoc, se bude zase popíjet svařené víno.

V Mnichově Hradišti chystají vánoční slavnost v klasicistním stylu z období majitele panství Arnošta Filipa z Valdštejna, Ratibořice oslaví knížecí Vánoce a advent v Babiččině údolí. Tradice při netradičních prohlídkách s kostýmovaným průvodcem připomene vánočně vyzdobený zámek Hořovice. Vánoční zvyky si návštěvníci mohou vyzkoušet i na zámku Mníšek pod Brdy, na hradech Bouzov, Buchlov či Grabštejn.

Na Rabí romantickou atmosféru zajistí prohlídky při svíčkách a za doprovodu středověké hudby. Koncertovat se bude i na dalších hradech a zámcích, například na Duchcově, Kunštátu, Švihově nebo na Horšovském Týně, který rozezní koncert japonské hudby.

Děti si ale asi více užijí prohlídky na zámku Raduň, kde bude drobné předvánoční dárky rozdávat princezna, nebo na zámku Zákupy, kde jsou k vidění dobové hračky. Ty samozřejmě nejsou k mání, ale pokud návštěvníci budou chtít spojit prohlídku s doplněním nadílky, mají možnost na četných jarmarcích.

Ve správě Národního památkového ústavu jsou více než dvě stovky památek, informace o chystaných adventních akcích najdete na stránkách jednotlivých objektů. Vzhledem k tomu, že o ně bývá velký zájem, je lépe si vstupenky na prohlídky a koncerty rezervovat.