Festival francouzského filmu - menu pro labužníky

Praha - Projekcí díla režiséra Clauda Millera s názvem Thérése Desqueyroux začne dnes večer v pražském kině Lucerna 15. ročník Festivalu francouzského filmu. Přehlídka v hlavní části uvede deset předpremiér nových francouzských snímků.

Festival se do 28. listopadu koná vedle Prahy i v Brně a Českých Budějovicích. Projekcí snímku Thérése Desqueyroux vzdá poctu významnému tvůrci, který letos v dubnu zemřel a před pěti lety byl jedním z hostů této přehlídky. V hlavních rolích tohoto historického dramatu excelují Audrey Tautouová, Gilles Lellouche a Anais Demoustierová.

„Vzhledem k tomu, že se jedná již o 15. ročník, snažili jsme se uspořádat co nejvíce předpremiér a pozvat zajímavé hosty. Pozvání přijalo sedm významných osobností, z nichž jsou čtyři režiséři těch nových filmů a přijedou též režiséři krátkých snímků,“ řekla v rozhovoru pro ČT24 Charlotte Fouchet, zástupkyně ředitele Francouzského institutu v Praze.

  • Co kdybychom žili společně? zdroj: Festival francouzského filmu
  • Oui, šéfe! zdroj: Festival francouzského filmu

Návštěvníci festivalu budou mít možnost vidět poslední film Michaela Hanekeho Láska, v němž hrají Emmanuelle Riva a Jean-Louis Trintignant. Mnoha cenami ověnčeným snímkem je drama Ministr Pierra Schoellera, herecké ikony Pierre Richard, Guy Bedos, Géraldine Chaplin a Jane Fonda se sešly v komedii Stéphana Robelina Co kdybychom žili společně? Festival představí i novinku režisérky Marjane Satrapi Kuře na švestkách, hranou adaptaci jejího komiksu s herci Mathieu Amalricem a Mariou de Medeiros.

Diváky očekávaným filmem je snímek Holy Motors režiséra Leose Caraxe, v rodinném dramatu Proti větru hrají Audrey Tautou a Benoit Magimel, Jean Reno v komedii z kulinářského prostředí Oui, šéfe! představuje věhlasného šéfkuchaře, snímek Hašišbába vypráví příběh důchodkyně Paulette, která se rozhodla zbohatnout svérázným způsobem. Jak se vaří prezidentovi se dozvíme z filmu Z prezidentské kuchyně. Desátým titulem je romantická komedie Paříž-Manhattan se skvělou Alicí Taglioni v hlavní roli.

„To, že se v programu festivalu sešly dva filmy s kulinářskou tématikou, je náhoda, za kterou jsme ale rádi. Kulinářství a gastronomie vůbec je ve Francii pochopitelně dlouhodobě oblíbené téma. Snímky, které uvedou jejich režiséři, jsou rozdílných žánrů. Oui, šéfe! je čistá komedie a Z prezidentské kuchyně je víceméně autobiografický film. Oba filmy jsou opravdu zajímavé i pro českého diváka, už jenom z toho důvodu, že je tam velmi dobře zachyceno, jak takové obrovské kuchyně fungují,“ upozornila Anna Mitéran z Francouzského institutu v Praze.

Vedle uvedení nových filmů festival také připomene stěžejního režiséra francouzské nové vlny Alaina Resnaise a tvorbu neméně významného režiséra Leose Caraxe. O Cenu diváků se utkají tituly vybrané českými filmovými kritiky. Diváci nebudou ochuzeni ani o Večer krátkých filmů. Novinkou bude prezentace studentských filmů v sekci FAMU v Cannes.

  • Hašišbába zdroj: Festival francouzského filmu
  • Láska zdroj: Festival francouzského filmu

Loni bylo do české distribuce uvedeno dvanáct francouzských celovečerních filmů, které v kinech zhlédlo na 155 000 diváků.