Sopranistka Netrebko v roli slepé Jolanty oslnila Obecní dům

Praha - Vůbec poprvé před českým publikem zazpívala nejžádanější sopranistka současnosti Anna Netrebko. Ve Smetanově síni Obecního domu nabídla slepou princeznu v koncertním provedení Čajkovského opery Jolanta.

Jolanta je Anninou nejoblíbenější rolí. Debutovala s ní teprve před třemi lety. Fanoušky i kritiku ale nadchla tak, že vzniklo evropské turné.

Anna Netrebko, sopranistka

„Pocházím z Ruska, takže jsem s touto muzikou vyrůstala. Je to jedna z nejpopulárnějších ruských oper. Byla jsem velmi překvapená, že ji jinde téměř neznají.“

Na pódiu Annu doprovázela Slovinská filharmonie pod taktovkou francouzského dirigenta Emanuela Villauma. „Trvala jsem na tom, zařadit Prahu do turné. Už dávno jsem ji chtěla navštívit a zazpívat tu,“ dodala Netrebko. Anna se do Prahy dostala však až letos. Náklady na jednu z nejvýznamnějších hudebních událostí roku se vyšplhaly nad šest milionů korun.

Kritika chválou nešetří

Kritika Annu Netrebko přirovnává k operní divě Marii Callasové. Časopis Time ji dokonce označil jako nejlepší operní zpěvačku současnosti. Na světových operních scénách je známá hlavně jako vynikající interpretka ruských operních postav. Ani ve Dvořákově Rusalce ale podle kritiky nemá na světě konkurenci.

Alena Nachtigallová, organizátorka koncertu

„Je to o neuvěřitelném charismatickém daru, úžasném zpěvu, úžasném hereckém projevu.“

Bouřlivý potlesk diváků Smetanovy síně nakonec na přídavek nestačil. Zpěvačka ale slibuje, že její koncert tu rozhodně není poslední.

Anna Netrebko v Obecním domě (zdroj: ČT24)