Helen Mirrenová uděluje audienci. Opět jako královna

Londýn - Role britských královen jsou Helen Mirrenové zřejmě souzeny. V únoru se opět stane královnou Alžbětou II., za jejíž ztvárnění dostala Oscara, - tentokrát ovšem ne ve filmu, ale na divadelních prknech. Britskou panovnici si zahraje ve hře Audience, nikoliv v té od Václava Havla.

„Nerada se k něčemu vracím. Ráda jdu kupředu,“ přiznala Mirrenová, že divadelní nabídku pečlivě zvažovala. Nakonec ji ale prý získal „mimořádný tým umělců, kteří dávají hru dohromady“. The Audience napsal Petr Morgan, scenárista filmu Královna (2006). Drama o zákulisí královské rodiny po smrti princezny Diany nebyla jedinou rolí, v níž Mirrenová ztvárnila britskou panovnici, ale byla jedinou takovou, za niž získala Oscara.

Divadelní hra se soustředí na pravidelné setkávání královny s britskými premiéry. Tyto audience se konají každý týden v Buckinghamském paláci a podle nepsaných zvyklostí jsou zcela důvěrné. Alžběta II. za 60 let své vlády zažila 12 premiérů - od Winstona Churchilla po Davida Camerona - a nová hra se snaží rekonstruovat právě jejich nejdůležitější setkání s královnou.

„Ta hra není ani tak o královně. Je víc o Británii ve 20. století. Je to výjimečný pohled na dějiny Británie,“ domnívá se Mirrenová. Audienci nastuduje v režii Stephena Daldryho, který režíroval například filmy Billy Elliot a Předčítač. Churchilla bude hrát Robert Hardy, Margaret Thatcherovou ztvární Hadyn Gwynneová, Paul Ritter se objeví v úloze Johna Majora a Michael Elwyn jako Anthony Eden. Ministerské předsedy z poslední doby budou hrát Nathaniel Parker (Gordon Brown) a Rufus Wright (Cameron). Hru začne od poloviny února uvádět londýnské divadlo Johna Gielguda.