Troilus a Kressida poprvé ve „Zlaté kapličce“

Praha - Shakespearovu tragikomedii Troilus a Kressida o světě, v němž se rozpadají všechny lidské ctnosti, hodnoty a city, uvede v premiéře činohra Národního divadla. Inscenace je výjimečná i tím, že česká první scéna tuto hru dosud nikdy neuvedla, navíc si divadlo k realizaci díla, které dle tvůrců nabývá dnes na nečekané síle, přizvalo režiséra evropského formátu, Davida Radoka.

Radok s dramaturgem Martinem Urbanem velmi dlouhý text zkrátili zhruba na polovinu a počet postav snížili o třetinu. „Hra se nikdy nehrála neupravená, i my s Davidem Radokem jsme dlouho uvažovali o tom, co z ní vybrat. Vyšli jsme ze dvou světů Trojanů a Řeků, proti kterým stojí poměrně krátký příběh lásky Troila a Kressidy, který je vlastně dosti zvláštní verzí příběhu Romea a Julie. Musím ale podotknout, že hra je oficiálně komedií, i když velmi smutná, a myslím si, že se diváci opravdu mají na co těšit,“ řekl v rozhovoru pro ČT24 dramaturg ND Martin Urban.

V inscenaci se objeví Jan Dolanský a Kateřina Winterová, v dalších rolích například David Matásek, Karel Dobrý, Alois Švehlík, František Němec, Jan Hartl a Sabina Králová.

Režisér Radok hru vidí jako obraz společnosti nacházející se v morálním úpadku. „Tuto Shakespearovu hru si vlastně našlo až 20. století. Shakespeare zde spojil mnoho věcí dohromady, jak už je jeho zvykem. Teatrologové tuto hru nepovažují za příliš kvalitní, ale ona má v sobě úžasné napětí mezi hodnotami, které se rozpadají a zanikají,“ dodal Urban.

Příběh o dobývání Tróje patří ve světovém písemnictví k nejstarším a nejčastěji zpracovávaným, platí to od Homérových časů až po současné velkofilmy. Shakespeare odboural nános mýtů, jež se kolem popisovaných událostí vytvořily. Sarkasticky a někdy až jedovatě staví tuto „válku všech válek“ s celým jejím mytologickým a heroickým aparátem do světla zániku civilizace.

  • Troilus a Kressida autor: Martin Špelda, zdroj: Národní divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4199/419807.jpg
  • Troilus a Kressida autor: Martin Špelda, zdroj: Národní divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4199/419803.jpg
  • Troilus a Kressida autor: Martin Špelda, zdroj: Národní divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4199/419804.jpg
  • Troilus a Kressida autor: Martin Špelda, zdroj: Národní divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4199/419808.jpg

Práci na inscenaci zaznamenávají dva studenti FAMU ve snímku, který činohra připravuje s Českou televizí. Premiéra dokumentu bude 4. února v Národním divadle.

David Radok je českošvédský divadelní režisér, syn Alfréda Radoka. V Národním divadle již inscenoval opery: Vojcek, Kouzelná flétna, Don Giovanni, Lady Macbeth Mcenského újezdu. V divadle Archa režíroval Havlovo Odcházení. Na otáčivém hledišti v Českém Krumlově uvedl Shakespearovu komedii Jak se vám líbí.