Krotíme se navzájem. Harmonie možná

Praha - Zpráva o tom, jak muži zachází se ženami, anebo návod pro ženy, jak si muže omotat kolem prstu? Pojetí jedné z nejoblíbenějších Shakespearových komedií se různí. V pražském Divadle na Vinohradech bylo při Zkrocení zlé ženy důležité jedno - aby konec byl harmonický.

Po hře o věčném milostném střetu ženského a mužského světa sahají divadelní dramaturgové docela často. Jen v tomto roce bylo možné na komediální příběh zajít na Letní shakespearovské slavnosti (v hlavní roli s Tatianou Vilhelmovu a Romanem Zachem) a na repertoáru má hru stále ještě pražské Národní divadlo - v roli „krotitele“ Petruccia se představuje David Matásek, v roli Kateřiny alternují Pavla Beretová a Lucie Žáčková.

Divadlo na Vinohradech uvádí Zkrocení zlé ženy po padesáti letech. Zatím poslední hádavou Kateřinou byla na vinohradských prknech v roce 1962 herečka Vlasta Chramostová. V současném obsazení létají jiskry mezi Andreou Elsnerovou a Filipem Blažkem. Dokáže Petruccio v jeho podání stvořit z hašteřivé dračice oddanou ženu? Těžko říct, kdo má nakonec poslední slovo.

„Myslím si, že síly intelektu a emocí jsou vyrovnané. Navrch má nakonec Petruccio, protože jeho taktika je chytřejší, ale jinak jsou vyrovnaní partneři,“ domnívá se Andrea Elsnerová. „Krotíme se navzájem. Nejdřív nás to dráždí, pak baví a pak se opravdu zamilujeme,“ doplnil Blažek. Diváci podle něj od Shakespearovy hry na Vinohradech dostanou, co očekávají - klasickou komedii.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Režisér Juraj Deák nepojal vývoj vztahu mezi Petrucciem a Kateřinou jako krocení, které musí mít vítěze a poraženého, ale jako třaskavou cestu k harmonii. „Ve světě, který je plný intolerance, arogance, počínaje politiky a konče v rodině, je velmi důležité hrát divadlo o tom, že harmonie mezilidských vztahů je možná,“ míní. „Rádi bychom, kdyby se nám podařilo divákům sdělit, že cesta k tomu, aby si muž s ženou porozuměli, není jednoduchá, ale stojí za to ji projít. Doufám, že po třech hodinách veselé taškařice budou diváci až dojati, jak Kateřina svého muže přijme a jak on pochopí, jaká ženská duše je.“

Premiéru má Zkrocení zlé ženy na Vinohradech 14. prosince. Do Vánoc jsou naplánovány ještě tři reprízy.