Punkové Sundance: Případ Pussy Riot není mýdlová opera

Sundance - Filmový festival Sundance představil další velkou premiéru. Ve vyprodaném kinosále se poprvé na světě promítal dokumentární film o kontroverzní ruské skupině Pussy Riot – A Punk Prayer (Punková modlitba). Film se na přehlídce setkal s úspěchem, který korunovala americká televize HBO, když potvrdila zakoupení vysílacích práv.

„V Rusku to vnímají jako velkou mýdlovou operu. Tak to ale opravdu není. Přáli jsme si, abychom mohli říct, že to byl spíš útlak. Ale v Rusku převládá názor, že dívky mají to, co si více méně zasloužily,“ říká spoluautor dokumentu Maxim Pozdorkovin.

Proces s Pussy Riot se stal jednou z celosvětově nejsledovanějších ruských událostí od pádu Sovětského svazu. Svoji podporu ruským anarchistkám vyjadřovali aktivisté, státníci i globální hudební hvězdy, například Madonna, Paul McCartney nebo skupina Faith No More.

Madonna brání Pussy Riot
Zdroj: ČT24/ISIFA

Film Pussy Riot – A Punk Prayer sleduje členky kapely a jejich rodiny. Vypráví jejich příběhy a snaží se vysvětlit motivaci, která je k radikálním akcím vedla. Druhý režisér filmu Mike Lerner říká: „Vždycky jsme chtěli udělat film, který hodnotí a končí nějakým výrokem. Měli jsme štěstí, že verdikt soudu přišel v říjnu, a ne třeba na jaře příštího roku.“

Soud zamítl žádost jedné z vězněných o přerušení trestu

Ruský soud minulý týden zamítl žádost jedné z vězněných členek skupiny Pussy Riot o přerušení výkonu dvouletého trestu vězení. Marija Aljochinová podala žádost s odůvodněním, že se musí starat o svého pětiletého syna. Soud žádost odmítl s tím, že k rodinné situaci odsouzené přihlédl už při vynesení původního dvouletého trestu.

Aljochinová si v uralském městě Berezniki spolu s další odsouzenou Naděždou Tolokonnikovovou odpykává dva roky vězení za loňskou „punkovou modlitbu“ v moskevském kostele. Svým protestem chtěly dívky upozornit na sepětí špiček ruské pravoslavné církve s kremelskými politiky.

Při improvizovaném happeningu byly zadrženy tři z pěti členek Pussy Riot a odsouzeny ke dvěma letům vězení. Jekatěrinu Samucevičovou později soud podmíněně propustil, trest pro ostatní dvě dívky však soudy ponechaly v platnosti.

Reportáž Petra Meškána (zdroj: ČT24)