Tramvaj do stanice Touha má zastávku v Liberci

Liberec - Slavné drama střetnutí touhy a reality přibude 1. března na repertoár libereckého Divadla F. X. Šaldy. Tvůrci očekávají, že hra amerického dramatika Tenesseeho Williamse Tramvaj do stanice Touha bude patřit k vrcholům divadelní sezony.

Williams je autor několika slavných her - Skleněného zvěřince či Kočky na rozpálené plechové střeše, která je jeho poslední hrou, již uvádělo Šaldovo divadlo (v roce 2004). Nyní se k americkému dramatikovi vrací v Tramvaji do stanice Touha, známé mimo jiné i filmovým zpracováním s Marlonem Brandem a Vivien Leighovou v hlavních rolích. Snímek v roce 1951 natočil Elia Kazan, kterého tento týden připomíná cyklus Velikáni filmu.

„Je to bohatý příběh lidí, kteří se od sebe neuvěřitelně liší svým vztahem k realitě života, přestože vlastně tvoří rodinu,“ uvedl ke hře dramaturg libereckého divadla Martin Urban. Tramvaj se odehrává ve Williamsově milovaném New Orleansu, kam jednoho dne přijíždí za svou sestrou Stellou poněkud záhadná, neproniknutelná a vnitřně rozkolísaná Blanche. Obě sestry pocházejí z lepších poměrů, Stella ale žije s pudovým a živočišným Stanleym. Nesoulad mezi Blanche a jejím švagrem na sebe nenechá dlouho čekat. Tragický konflikt je neodvratitelný, když se Stanley dozví pravdu o minulosti, kterou Blanche úzkostlivě skrývá. Právě ve chvíli, kdy Blanche vzchází naděje na nový začátek po boku mladého nezkaženého Mitche, hříchy minulosti její život nadobro převrátí.

Williams mistrně zaplétá postavy, jejichž osudy se nezadržitelně střetávají. Williams je více než vypravěč, Williams je bytostný dramatik: Nad příběhem Blanche se v atmosféře plné sexuálního napětí a jiskření klene neobyčejně koncentrovaný dramatický děj, v němž má každá postava a každá situace své nezastupitelné místo, píší ke hře tvůrci.

Nastudování psychologicky propracované látky svěřila liberecká scéna dlouholetému režisérovi Národního divadla Ivana Rajmontovi. Tramvaj do stanice Touha je pro něj prvním režijním setkáním s Tenesseem Williamsem. „Měl jsem je za takové sentimentální ptákoviny a moc jsem si jich nevšímal,“ vysvětlil. Svůj názor ale změnil: „Když mi Martin Urban nabízel tuto hru, až s údivem jsem si přečetl, že to není až tak sentimentální ptákovina.“

Tramvaj do stanice Touha
Zdroj: ČT24/Divadlo F. X. Šaldy

Liberecká verze by měla mít rychlejší spád než původní, podle níž by představení trvalo téměř pět hodin. „Udělali jsme běžné dramaturgické úpravy, škrty. Chtěl jsem zvýraznit střety,“ nastínil Rajmont. V roli Blanche se představí Markéta Tallerová, její sestru Stellu hraje Lenka Langová. Stanleyho ztvárnil Tomáš Impseil.