Umělci poděkovali Klausovi nejen za jazz

Praha - Díky nejen za jazz, pane prezidente, tak zní podtitul závěrečného slavnostního hudebního večera, kterým se uzavírá cyklus Jazz na Hradě. Koncert je také vnímán jako poděkování umělců odcházejícímu prezidentovi Václavu Klausovi. Ze Španělského sálu Pražského hradu vysílá i Česká televize od 20 hodin na ČT2.

Rozloučit se s prezidentem Václavem Klausem a poděkovat mu přišly dnes na slavnostní večer na Pražském hradě osobnosti české kultury i politiky, jeho dlouholetí přátelé a spolupracovníci. Pozvánku na koncert nazvaný Díky nejen za jazz, pane prezidente dostalo 800 lidí. Mnozí z nich přiznali, že mají rádi jazz, ale hlavně si cení toho, že dostali pozvánku a využili příležitosti, že mohou Václavu Klausovi poděkovat. Prezidentskou funkci opustí po 10 letech 7. března, o den později se jí ujme Miloš Zeman.  

„Přišla jsem se rozloučit, od revolučních let to byl můj favorit v politice, velice jsem obdivovala jeho myšlení,“ řekla České televizi herečka Iva Janžurová. Přiznala, že přichází s trochou smutku z loučení. Prý to i Klausovi napsala pro případ, že by se s ním dnes osobně nesešla. „Byl pro mě velmi zajímavý prezident,“ řekla herečka Hana Maciuchová. Mezi hosty byli také zpěvačka Eva Pilarová, výtvarník Adolf Born nebo režisér Juraj Jakubisko s manželkou Deanou Horváthovou.

Slavnostní koncert k poctě českého prezidenta Václava Klause ze Španělského sálu Pražského hradu bude vysílat Česká televize dnes od 20:00 na dvojce.

Hudebník Aleš Brichta řekl, že Klause považuje za jednu z nejvýznamnějších osobností po roce 1989. Na koncert přišel, aby mu poděkoval. Prohlásil také, že mu připadá směšné, že někdo chce prezidenta žalovat za velezradu, a to kvůli amnestii, která patří k výkonu jeho funkce. „Za deset let ve funkci udělal toho strašně moc,“ řekl.  

Prezident Klaus založil na Pražském hradě tradici jazzových večerů, jichž se tu do poloviny února uskutečnilo devadesát, a do značné míry se podílel i na jejich dramaturgii. První koncert se konal v únoru 2004. Na koncertech často účinkoval pianista Emil Viklický, který na ně také pozval spoustu zámořských jazzmanů. Dnešní koncert ale má už v samotném názvu „díky nejen za jazz“. A právě proto, že nejde jen o hudební poděkování, se z koncertu nakonec omluvil třeba Jiří Stivín, s odkazem na to, že ne se všemi činy a výroky Václava Klause souhlasí. 

Končící prezident dokázal za svou kariéru oslovit i pobouřit řadu umělců

Někteří ho doslova zbožňují a druzí odmítají. Řada umělců má na Václava Klause vyhraněné názory. Ještě v roce 2002, kdy stál v čele ODS, mu ale většina s nadšením tleskala. Třeba těsně před volbami.

13. 6. 2002, Staroměstské náměstí, předvolební kampaň ODS:

  • Jan Nedvěd, písničkář: „Není v naší republice kvalitnější člověk, než je pan Václav Klaus.“
  • Yvetta Blanarovičová, herečka: „Václav Klaus je pro mě stálý proud malých radostí…“
  • Zdena Hadrbolcová, herečka: „Budu podporovat ODS a Václava Klause nejen ze spontánních důvodů, ale taky z rozumových důvodů.“
  • Věrnou příznivkyní Václava Klause byla i herečka Jiřina Jirásková a po celou dobu stále je i zpěvačka Lucie Bílá.
Ivan Mládek Klausovi k šedesátinám dokonce zaveršoval
Zdroj: ČT24

Část kulturní veřejnosti se od něj odklonila po vyhlášení prezidentské amnestie, tak jako například hudebník Jiří Stivín, který nesouhlasí i s Klausovými názory na exprezidenta Václava Havla. Proto se rozhodl na dnešním koncertě pro Václava Klause nevystoupit.