Přednádraží ve filmu: „Jsou tam šlapky, lichvy, slušní Cikáni“

Ostrava – Vyloučená lokalita ostravského Přednádraží a jeho obyvatelé se stanou hrdiny nového snímku Cesta ven. Příběh pojednává o mladém romském páru. Jeho snaha vést normální život však naráží na dluhy, nemožnost získat legální práci a předsudky většinové společnosti. Film natáčí režisér Petr Václav. Do snímku Cesta ven obsadil romské neherce, pro které se tak filmování stalo vůbec první zkušeností před kamerou.

Představitelka hlavní hrdinky Klaudia Dudová pochází z Ústí nad Labem. Příběhy podobné tomu, ve kterém hraje, vidí kolem sebe každý den. „Jsou tam ty šlapky, jsou tam lichvy, jsou tam slušní Cikáni, ale jsou tam i takoví, kteří se nedokáží přizpůsobit,“ vypráví Dudová.

Její tříletou filmovou dcerku Sáru filmaři nalezli v jedné z ostravských ubytoven. Vzniku filmu Cesta ven pomáhají i lidé, kteří v Přednádraží stále ještě žijí a snaží se zachránit poslední obyvatelné domy. Režisér Petr Václav si Přednádraží jako místo děje filmu vybral už loni na jaře, kdy tu ještě žily desítky rodin.

Po srpnovém rozhodnutí obvodního úřadu lidi vystěhovat se filmaři báli, že se budou muset natáčení přesunout jinam. „Nicméně ještě tady zažíváme jakýsi konec toho všeho, ten zánik, a v tom zániku ještě natáčíme,“ říká k tomu režisér.

Petr Václav o své tvůrčí metodě hovoří jako o „nadrealismu“. „Rozvíjíme princip, o který jsem se pokusil již ve svém debutu Marian,“ říká režisér. Chce, aby film obsahoval „dokumentární atributy“, přestože se ve skutečnosti jedná spíše „stylizovaný realismus“. Václav je známý jako autor filmů Marian a Paralelní světy.

Natáčení filmu Cesta ven
Zdroj: ČTO/Daniela Dostálková

Za kamerou stojí jeho dlouhodobý spolupracovník Štěpán Kučera. Výtvarníkem snímku je konceptuální umělec Jan Pfeiffer. Film je producentským debutem společnosti moloko film. Premiéra Cesty ven je v českých kinech plánována na listopad letošního roku. Později jej ve svém vysílání uvede Česká televize, která je i koproducentem filmu.

Film o ostravském Přednádraží (zdroj: ČT24)