V Příbrami zemřelý Vízner oživuje živou Holubovou

Příbram - Další divadelní premiéra přivádí do příbramského divadla Oldřicha Víznera a Evu Holubovou, která v inscenaci Rande s duchem rozmlouvá se svým mrtvým přítelem. Vízner tak prochází zavřenými dveřmi a předvádí další kousky, které ovládají jen postavy proměněné v duchy. Tragikomedie amerického dramatika Neila Simona má v Příbrami českou premiéru 4. dubna.

Ostatní postavy v podání mladých herců Vojtěcha Záveského a Anny Fixové na Víznerovy repliky nesmějí reagovat a musejí se dívat „skrz“ jeho postavu, což podle nich vůbec nebylo jednoduché.

„Já už mám svůj pozemský život za sebou, takže s tou rolí nemám moc velký problém,“ řekl v nadsázce Vízner. Mrzí ho prý jen to, že kromě procházení dveřmi nebo skříní nemůže na jevišti třeba i létat. Podle režiséra a uměleckého šéfa příbramské scény Milana Schejbala nejde o žádnou duchařskou komedii, ale o inscenaci, která řeší závažná témata.

Rande s duchem v Divadle Příbram (zdroj: ČT24)

„Myslím, že se to stává běžně, akorát o tom lidé nemluví. Odejde vám nějaká blízká osoba a vy se jí buď třeba nemůžete zbavit, nebo najednou zjistíte, že bez ní nemůžete být, tak si ji neustále vyvoláváte,“ popsala svou postavu Holubová.

Příběh vypráví o kdysi slavné spisovatelce Rose, která se po smrti přítele Walshe, rovněž úspěšného literáta, stáhne do soukromí. Přestane psát i přednášet a peníze docházejí. Probudit z nečinnosti se jí daří jedině díky Walshovi, přestože je už pár let na onom světě. Rose s ním, vlastně s jeho duchem, dokáže komunikovat a jako jediná ho vidí.

  • Rande s duchem / Eva Holubová zdroj: ČT24
  • Rande s duchem / Oldřich Vízner zdroj: ČT24

Hra je podle Schejbala inspirována bouřlivým mimomanželským poměrem americké dramatičky Lillian Hellmanové (1905 až 1984) s autorem detektivek Dashielem Hammettem (1894 až 1961). V Česku dosud neuvedenou inscenaci přeložila právě pro příbramské divadlo Blanka Křivánková.

Neil Simon bývá označován za nejpopulárnějšího amerického dramatika. Vytvořil desítky her a filmových scénářů a získal řadu ocenění včetně Pulitzerovy ceny. Příbramské divadlo má dosud na repertoáru jeho hru Drobečky z perníku se Simonou Stašovou v hlavní roli.