První Harry Potter s autorčinými rukopisy se vydražil za 4,6 milionu

Praha – První vydání knihy Harry Potter a kámen mudrců bylo v Londýně vydraženo za 150 000 liber (4,6 milionu korun). Knihu, která se dražila ve prospěch spisovatelské charity, si podle aukční síně Sotheby's pořídil anonymní kupující svou nabídkou po telefonu. Nešlo přitom o běžný výtisk, ale o unikátní verzi doplněnou o autorčiny ručně psané poznámky a ilustrace. Aukci pořádal anglický PEN klub.

První kniha ze sedmidílné série vyšla v Anglii v roce 1997. O rok později ji pro český knižní trh objevil tehdejší redaktor, dnes programový ředitel společnosti Albatros Media Ondřej Müller.

Ondřej Müller, programový ředitel společnosti Albatros

„Na podzim 1998 jsem byl na veletrhu ve Frankfurtu, a jelikož je mým zvykem nahlížet lidem přes rameno, co si čtou v metru nebo v tramvaji, nahlédl jsem tak přes rameno jedné slečně, která držela v ruce knihu o Harrym Potterovi. Strašně mě zaujala, tak jsem si ji přečetl a řekl jsem si, že to musíme v Albatrosu hned vydat.“

Jednou ze zvláštností knih o Harrym Potterovi je to, že jak při postupném vydávání knížek dospíval hlavní hrdina, tak rostli i jeho čtenáři. „Rowlingová umí výborně vyprávět a udržet pozornost a napětí lidí v sedmi, často velmi objemných svazcích,“ doplňuje Müller.

Joanne K. Rowlingová
Zdroj: ČT24

Dnes už jsou podle Müllera knihy o Harrym Potterovi klasikou. „Zařadily se ke knihám, jako je Medvídek Pú nebo Malý princ, ale závidím všem dětem, které si o Harrym Potterovi začínají číst od začátku,“ usmívá se. Rowlingová podle něj ukázala cestu, že jde získat děti pro čtení i v současné internetové době.

Čtenářskou budoucnost vidí Müller v knihách psaných na pomezí komiksu a románu. „Děti mají v dnešní době přece jen méně času na čtení. Nastupují také žánry, které jsou nějak mystické, tedy andělé nebo upíři,“ dodává.

Rozhovor s Ondřejem Müllerem (zdroj: ČT24)