Letošním laureátem Ceny Franze Kafky je Amos Oz

Praha - Společnost Franze Kafky oznámila, že v tomto roce mezinárodní literární Cenu Franze Kafky obdrží izraelský spisovatel Amos Oz, který si cenu osobně převezme na říjnovém tradičním ceremoniálu předávání ceny v Brožíkově síni Staroměstské radnice.

Jedinou mezinárodní literární cenu, která se v Česku udílí, založila Společnost Franze Kafky v roce 2001. Uděluje ji za výjimečnou literární tvorbu současnému autorovi, jehož dílo oslovuje čtenáře bez ohledu na původ, národnost a kulturu. Jejími dosavadními laureáty jsou například Philip Roth, Ivan Klíma, Elfriede Jelineková, Harold Pinter, Haruki Murakami, Yves Bonnefoy, Peter Handke, Václav Havel nebo Arnošt Lustig. V roce 2012 cenu získala Daniela Hodrová, která se ve svých literárních studiích věnuje především teorii románu, fenoménu města a literární topologii (Trýznivé město, Podobojí, Kukly, Théta a další.)

„Amos Oz je pyšný a zároveň pokorný, že se stal nositelem této ceny v letošním roce, a je hrdý, že se dostal do společnosti svých vynikajících předchůdců,“ uvedla Daniela Uherková z pořádající Společnosti Franze Kafky.

Mezinárodní porota, jejímiž členy byli Petr Demetz, André Derval, Marianne Gruberová, Oldřich Král, Kurt Krolop, Marcel Reich-Ranicki, Lorenzo Silva, Jiří Stránský a Hans Dieter Zimmermann, volili mezi 12 osobnostmi současného literárního světa.

Amos Oz byl v prosinci 2009 hostem pořadu České televize Na plovárně.

Amos Oz je předním izraelským spisovatelem, esejistou a publicistou, literaturu také vyučuje na univerzitě. V roce 1965 mu vyšla první sbírka povídek (Arcot ha-tan, česky Země šakalů) a od té doby publikuje novou knihu téměř každý rok. Rozsáhlé beletristické a publicistické dílo Amose Oze je přeloženo do více než tří desítek jazyků.

Je nositelem velkého množství izraelských a mezinárodních ocenění. V roce 1992 obdržel Mírovou cenu německých knihkupců, 1998 prestižní Izraelskou cenu za literaturu, roku 2005 mu byla ve Frankfurtu nad Mohanem udělena Goethova cena za literaturu, v roce 2007 získal ve Španělsku Cenu prince Asturského za literaturu.

V českém překladu vyšla díla: román v dopisech Černá skříňka (1993), výběr z esejů a publicistiky Mír, láska a kompromis (1997), román Fima (1998), příběh pro dospívající čtenáře Panter ve sklepě (1999), dvě novely Až do smrti (2002), román Můj Michael (2005), eseje Jak vyléčit fanatika (2006) a autobiografická próza Příběh o lásce a tmě (2009).

Vydáno pod