Všichni dobří rodáci jsou jako vyměnění

Karlovy Vary - Drama Vojtěcha Jasného Všichni dobří rodáci se po čtyřiačtyřiceti letech vrátí v digitalizované podobě do kin. Předtím bude mít premiéru na filmovém festivalu v Karlových Varech, který se před několika lety rozhodl uvádět každý rok jeden zrestaurovaný film ze zlatého fondu československé kinematografie.

Po Vláčilově Marketě Lazarové a Formanovo Hoří, má panenko jsou Rodáci třetím snímkem, jehož digitalizaci inicioval karlovarský festival, dva finančně podpořila Nadace České bijáky: Formanovu komedii a nejnověji Jasného Všechny dobré rodáky.

Při premiéře snímek vidělo 1,2 milionu diváků, přestože se film směl promítat jen od července do září roku 1969. Poté byl film na dvacet let uzavřen do trezoru. Cenzory neobměkčil ani úspěch Rodáků na festivalu v Cannes, kde dostal cenu za režii. Vojtěch Jasný krátce po upadnutí svého filmu do nemilosti emigroval a jednu kopii snímku se mu podařilo propašovat do Ameriky. „Miloš Forman zařídil, že ho promítli ve Film Foru. Kritici pak napsali, že je ten film velký,“ zavzpomínal režisér.

Jeho filmová kronika moravské vesnice je obrazem násilné kolektivizace padesátých let, kdy se z letitých kamarádů stali zrádci a udavači. V hlavní roli exceloval Radoslav Brzobohatý. Do dalších obsadil Jasný Věru Galatíkovou, Vlastimila Brodského, Vladimíra Menšíka, Waldemara Matušku či Marii Málkovou. Ta považuje Všechny dobré rodáky ze jeden z nejlepších českých filmů. „Popisem, jak mohou společenské poměry zničit celé generace,“ vysvětlila.

Digitalizovanou verzi snímku uvidí diváci poprvé 29. června na karlovarském festivalu. Druhou premiéru bude mít 1. srpna na Letní filmové škole v Uherském Hradišti a poté se v rámci Projektu 100 dostane do kin.

Premiéry ve Varech by se v příštích ročnících mělo díky spolupráci s Nadací České bijáky dočkat dalších dvanáct titulů, například Obchod na korze, Ostře sledované vlaky, Ucho, Spalovač mrtvol, Kristian, Kočár do Vídně či Sedmikrásky.