Stovky lidí se rozloučily s Filipem Topolem

Praha - Nová obřadní síň na Olšanských hřbitovech v Praze nestačila zájmu o poslední rozloučení s hudebníkem Filipem Topolem, který zemřel 19. června ve věku 48 let. Obřadní místnost i prostor před budovou zaplnily stovky lidí. Vedle rodiny se s výjimečným muzikantem a básníkem přišli rozloučit fanoušci, umělci i politici. „Byl jedním z lidí, kteří jdou vlastní cestou, neměl problém se prosadit a byl to originál. Měl jsem ho rád se vším, co k němu patřilo,“ prohlásil zpěvák kapely Garage Tony Ducháček.

Pro pohřební hosty, kteří se nedostali do síně, byl zajištěn zvukový přenos obřadu do prostoru před síní. Mezi stovkami lidí přišli například publicista Josef Rauvolf, herec Jan Kačer, lídr kapely Už jsme doma Miroslav Wanek nebo politici Karel Schwarzenberg a Alexandr Vondra.

Obřadem provázel farář Ladislav Heryán, který vyprovázel na poslední cestu i Martina Magora Jirouse. Heryán zdůraznil, že i Topol byl křesťan; proto byla součástí rozloučení modlitba.

Lze žít a myslet svobodně

Výtvarník a redaktor Revolver Revue Viktor Karlík ve své smuteční řeči označil Topolovu tvorbu jako „artikulovaný křik“. „Mnoho lidí naučil, že nehledě na dobu lze žít a myslet svobodně,“ prohlásil Karlík o signatáři Charty 77 a mnoha protikomunistických petic.

  • Viktor Karlík graficky připravil knihu zatím nevydaných povídek, které Filip Topol napsal v osmdesátých letech. Tři texty ilustrují dobové účtenky z restaurací, které Karlík nedávno náhodou objevil. „Všechny ty sečtené vodky, to jsou doličné předměty našeho života,“ říká k tomu grafik a ceněný umělec. Kniha nazvaná Jako pes vyšla minulý týden prací nakladatelství Revolver Revue jenom jediný den po Topolově smrti.

Po pietním aktu průvod stovek lidí doprovodil rakev s ostatky Topola na místo, kde byla  uložena za zvuků hudby Mozarta a Chopina do rodinné hrobky. Na pietní akt navázal koncert v klubu Meet Factory na pražském Smíchově, kde hrají třeba The Plastic People of the Universe, Už jsme doma i mladá kapela Pohlavní nádraží.

Filip Topol pocházel z umělecké rodiny. Bratr Jáchym je básník a spisovatel, otec Josef Topol je dramatik a Filipův dědeček byl spisovatel Karel Schulz. Filip Topol je spojen především s pražskou undergroundovou skupinou Psí vojáci, která hrála přes třicet let.

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)