Festival v Boskovicích sází nejen na alternativní kulturu

Boskovice - Historické centrum Boskovic na Blanensku náleží do neděle alternativní kultuře. Jedenadvacátý ročník Festivalu pro židovskou čtvrť nabízí českou i zahraniční hudbu, divadlo, výstavy a výtvarné i řemeslné dílny i filmové projekce.

Festival je specifický tím, že jeho dějištěm není uzavřený oplocený areál, ale prakticky celé město. V letním kině zahrají třeba české kapely Čankišou a Už jsme doma, polští Klezmafour, maďarský Kerekes band a Slovák Kubo Ursiny s Provisoriem. Do zámeckého skleníku umístili pořadatelé česko-německou jazzovou scénu. Divadelní soubory vystoupí na hradě a ve farské zahradě.

Ozdobou filmové části festivalu je kompletní filmová trilogie Hořící keř. Režisérka Agnieszka Hollandová ji věnovala Janu Palachovi a událostem následujícím po jeho činu. Zájemci zhlédnou všechny tři díly v sobotu večer v kině Panorama. Výtěžek ze vstupného poslouží dobročinným účelům.

  • Boskovice - Festival pro židovskou čtvrť zdroj: Boskovice
  • Boskovice - Festival pro židovskou čtvrť zdroj: Boskovice

Festivalové výstavy najdou lidé v Muzeu Boskovicka a Panském dvoře. Prohlédnou si třeba cestovní deníky grafika Michala Cihláře a fotografie studentů FAMU.

Sdružení Unijazz pořádá festival od začátku 90. let. Původním cílem bylo zachránit a obnovit židovskou čtvrť, unikátní urbanistickou památku, která za komunismu chátrala. Nyní je festival věnován hlavně propagaci čtvrti. Cíl v podobě její záchrany považují pořadatelé za splněný, obnova ale podle nich dosud neskončila. Součástí doprovodného programu festivalu jsou komentované prohlídky čtvrti.