Leoš Janáček se inspiroval Luhačovicemi a naopak

Luhačovice - K poctě skladatele Leoše Janáčka je od roku 1992 každoročně pořádán hudební festival pod názvem Festival Janáček a Luhačovice, který náleží k prestižním hudebním akcím v České republice. Letošní ročník se koná ve dnech 15.–19. července a přivítá špičkové české a slovenské umělce.

Zahájení dostal tradičně na starost Fanfárový dechový orchestr Brno u busty Leoše Janáčka pod Lázeňským divadlem, večerní koncert v domě kultury Elektra bude patřit zlínské Filharmonii Bohuslava Martinů, která zahraje Dvořákovy Slovanské tance a Janáčkovy Lašské tance. Při koncertu se rovněž představí mladý nadějný sólista, houslista Jan Mráček, nejmladší laureát v historii Pražského jara 2010.

Z dalších umělců je zapotřebí upozornit například na hornistu Radeka Baboráka se souborem Baborák Ensemble a klavíristou Karlem Košárkem. Zahraje také německá houslistka Sophia Jaffé, jazzman, flétnista a skladatel Jiří Stivín či slovenský tenorista Miroslav Dvorský, který svým recitálem světových písní a árií festival zakončí.

Součástí festivalu je i přednáška muzikologa a skladatele Miloše Štědroně o Janáčkovi a jeho díle. Na páteční odpoledne připravil Luhačovický okrašlovací spolek Calma vycházku Po zarostlém chodníčku Leoše Janáčka, která přiblíží historii skladatelových pobytů v Luhačovicích.

Vydáno pod